Değerlendirmesi bölgesel fiyatların tavan yapması ile gündemde.
Okulların sömestre tatili ve aşırı kar yağışı nedeni ile dağ ve kayak turizmi yapan tesisler tatil paket fiyatlarını yükseltti.
Sorulduğunu zaman ise yüksek sezon fiyatları uyguluyoruz derler..
Şimdi otellerin yıl fiyat belirlemelerinde, düşük, normal ve yüksek sezon fiyatları olarak belirlemeler yapılır.
Bunda hepimiz hem fikiriz.
Şu an kış turizmi yapan bölgesel tesisler, hiçbir zaman fiyatlarını yurt dışı kayak turizmi yapan Balkan ülkelerinden Romanya, Bulgaristan, Slovakya ve diğerlerine göre ayarlamıyorlar.
Hele, hele sömestre tatil haricinde sezonu ve yoğunluğu yaymayı hedefleyici programlar ve özendirici fiyat politikaları uygulamamaktadırlar.
Kısaca, resort turizmi yapan Akdeniz ve Ege bölgesin de olan yüz binlerce yatağında profesyonelce pazarlanamaması ve yönetilememesi gibi.
Yaptığımız araştırmalara dayanarak başta Uludağ da kayak yapmak için konaklayacak bir ailenin kişi başı günlük maliyeti 400-500 lira arasına haftalık ise üç bin ila üç bin 500 liraya yani, bin Euro’yu geçmiş durumundadır.
Bugün ise yine yaptığımız araştırmalara göre Balkan ülkelerinde ise haftalık tur paketi ulaşım dahil 399 ile 499 Euro arasındadır.
Kış turizmi düzenleyen yerli seyahat acenteleri ise ülke ekonomisi için yurt içi tatili ile katkıda bulunmak istediklerini fakat fiyat farklılıkları yüzünden tatilcilerin yurt dışı kayak merkezlerini tercih ettiklerini ifade etmişlerdir.
Hala daha otellerimiz diplomalı tecrübe sahibi olmuş otel müdürleri tarafından pazarlanamamakta, gelir gider bütçeleri dengeli biçimde yapılamamakta, hizmet kalitelerini yükseltmesi vasıflı eğitimli personellerle verilememekte, mesleki eğitimlerini dahi düşük sezonlarda barındırarak verememektedirler.
Şu unutulmamaktadır ki, turizm, face to face hizmettir. Turizm güler yüzlü hizmet ve en ucuz hayali ürün ihracatıdır.