Çok uzak değil 90’lı yıllarda sektörü temsil eden sektör dernekcileri, turizm yatırım ve işletmelerinde yabancı sermayenin önemine işaret ediyorlardı.
O ve gelecek yıllar da yaşanabilecek en ufak bir krizde yabancı sermaye ve tur operatörlerinin ülkeden ceketlerini alıp gitmemelerinin ortadan kaldırılması ve yine aynı grubu temsil eden işletmelerinde yönetim ve hizmet standardının yükseltmesi konusunda örnek alınılması için sayısal olarak çoğaltılması savunuluyordu.
Bugün ise tam ters.
Zaten bu konuda aynı politikanın 15- 20 sene izlenmesine şaşardım.
Ama sevindirici bir gerçek geçen zaman içerisinde yerli işletmelerin hizmet standardının yabancı işletmelere göre müsbet yönde farklılık göstermesi.
Yalnız bu konu da araştırılması gereken önemli bir konu var. O yıllardan bugüne kadar kıyı otelciliğinde ne değişti de yabancı işletmeci sayısı artacağı yere azaldı?
Neredeyse bu azalmadan, yerli işletme zincirlerinin artmasından haz duyan sektör birlik temsilcileri var.
Yıllardır, arz talep denge bozukluğu nedeni ile sektörde ki matematik gerçeklerinin gün geçtikçe negatif yönde eğilim göstermesinin nedeni ise bölgesel fiyat politikalarının yerli otel işletme zincirlerinin çoğalması ile birlikte düşüş içine geçmiş olmasıdır.
Ayrıca da hala daha ilgili bakanlığın, Akdeniz kıyı bölgesinde tahsis açmak istemesi ne denli akılcı bir politikadır bu da sektörce ciddi ortamlarda tartışılmalıdır.
Sektörün artık yatırımlar konusunda hata yapma şansı kalmamıştır.
Artan petrol fiyatları ve ülkedeki enflasyon yüksekliği, kar oranlarının düşmesine, kısa vade de hizmet kalitesinin bozulmasına, uzun vade de ise tesis renevasyonlarının zamanında yapılamamasına neden olacaktır.
Sektörü yaratan tüm bireyler, bu gidişata bir tur demek için kendi içerisinde bir öz eleştiri yaparak üç beş kişinin sektör göbeğini kesmesine ve tek yanlı sözde bilinçli politika izlemesine engel olmalıdır.
Yabancı otel yatırımcılarının ve işletme yönetim sayılarının çoğaltılması konusunda istikrarlı bir devlet turizm politikasının belirlenmesi kural ve kaideleri ile birlikte uygulanması elzem hale gelmişitr.
Ancak bu şekilde iç ve dış sermaye rekabet ederek, turizm ekonomisinin düzelme eğilimine yön verecektir.