Antalya ve ülke ekonomisine katkısı çok alternatifli düşünülmelidir
Bu yıl turizm kaybının rakamlar açısından kaybı hiç küçümsenmemeli.
Yıl sonuna kadar gerekleşmesi düşünülen verilere göre kayıt altına alınarak girmesi düşünülen 27 milyar doların, 8 milyar dolara yakın bir döviz kaybı hesaplanmaktadır.
Gelelim diğer yan sektör kayıplarına.
Halıcı, kuyumcu, tekstilci, hediyelik eşya, sebzeci, meyveci, kırmızı beyaz et, sanayi gibi 34’e yakın sektör kaybı, çalışan istihdam on binlerce kişi ve ailelerin geçim kaybı. Nerden bakarsanız bakın en direk 6-7 milyar dolar.
Turizm direk ve en direk kayıplar ile 2016 senesin de düşüncesizce verilen bir karar yüzünden Rus uçak krizi bize 15 milyar dolara yakın bir reel rakam Antalya turizmine zarar verecektir.
Önemli olan EXPO’nun getirisi, hedeflerde ne olacaktır?
Öncelikle katılacak ülke sayısında ki düşüklük oranı bu organizasyonun profesyonelce pazarlanamama eksikliğini gündeme getirmiştir.
Bu yıl orta-doğu’da ki komşu ülkelerde ki sıcak savaşın etkisi ve güney doğudaki terörün üst seviyelere çıkması ülke güvenilirlik imajını yurt dışında sarsmış olmasından kaynaklanmaktadır.
Expo’ya amacı doğrultusun da uluslar arası katılımın az olması yatırım bütçe zararının karşılanamamasına da neden olmuştur. Bu zararın asgariye indirilmesi konusunda ise Expo alanının ziyaret giriş ücretleri yüksekliğine ve bazı kamu kuruluşları personellerine giriş kartlarının mecbur tutulması ne kadar doğru bir yaklaşımdır yoruma açıktır.
Asıl bu Expo organizasyonu turizme nasıl sürekli ziyaret verilerek hizmete kazandırılmalıdır.
Cam Piramit de gerçekleşen Dünya Ormancılık kongresinde de AKTOB olarak sunduğumuz dünya ormanı oluşturma projesinin uygulanamaması büyük bir kayıp sayılır. Şimdi ise Expo alanın da dünya çiçekleri ile birlikte, dünya orman alanı yaratma projesinin gerekleşmesi turizm ziyareti ve gelirleri açısından büyük bir cazibe merkezine dönüşmesine yol açar.
Expo, Antalya için zamanla geliştirilecek çok büyük bir akıcı bir gelir kaynağı olur. Yeter ki profesyonel beyin fırtınaları ile yaratılacak projelere ve kadrolara ihtiyaç vardır.
2016 yılı Antalya’nın turizm gelirleri kaybı devlet tarafından sübvanse edilmeye kalkılsa bile bu gerçek kayıp hiçbir zaman karşılanamayacaktır.
Terör ve komşu ülkelerden göçün biran önce çözülmesi, bölgeye barışın gelmesi biran önce sağlanmalıdır.
Dış politikalarda ise müttefik ülkeler ile ciddi kararlar alınarak güney ve doğuda terörü destekleyici politikalarından vaz geçmelerini ciddi ültimatomlarla sağlayarak yurt içi güvenilir ve istikrarlı bir barış ülke imajının sağlanması gerekmektedir.