Turizm sektöründeki kaoslardan biri sonlandı gibi. Müzik Yapımcıları Birliği (MÜYAP) ile konaklama tesisleri bünyesinde çalınan müzik eserleri telif hakkı için anlaşmaya varıldığı geçenlerde medyaya düştü.
MÜYAP Başkanı Bülent Forta, normal telif tarifesini dörtte bire düşürdükleri oda başı telif ücretlerinin, 5 yıldızlı oteller için 30 ila 50 YTL arasında gerçekleşeceğini, sezonluk otellerden bu ücretin yarısını alacaklarını,düşük yıldızlı otellerden ise daha düşük ücretler alınacağını ifade ederek, 800 otel hakkında açtıkları dava masraflarının karşılandığı taktirde davadan feragat edeceklerini beyan ettiler.
Yetkili taraflar olarak MÜYAP ve TÜROFED’in anlaştıklarını açıklamaları ise, konaklama sektörünce yadırganarak yorumlanmaya başladı. Otelcilerin yorumların en başında ise, MÜYAP’ın en yüksek fiyatı talep ederek “ resmen ölümü gösterdi, ama hastalığa razı ederek” büyük bir başarıya ulaşması ise kendi camiasında taktirle karşılandı.
Otelcilik sektöründeki tartışmalar da ise, bu rakamların Avrupa ülkelerindeki fiyatlardan yüksek olduğuna işaret edilmesi idi. Bir de madalyonun diğer yüzü vardı. Konaklama sektörünün tümünü resmen temsil etmeyen, TÜROFED bu rakamları hangi kıstaslara göre kabul etti? Bu kuruluşun bu rakamları kabulü diğer üye olmayan binlerce otelciyi bağlayacak mı? Tüm sektörce tanınmayan ve hiçbir resmi hükmiyeti olmayan TÜROFED’in bu anlaşma kabulü ilerki mahkeme sürecilerinde kıstas olarak kabul edilecek mi?
Acaba, TÜROFED gerçekten bir başarımı elde etti, yoksa konaklama sektörünü telafisi olmayan büyük ödemelerin içine mi attı?
Yorumu, önümüzdeki günlerde otelcilik camiası herhalde yüksek sesle kamuoyu önünde yapacaktır.
BERLİN ve FUAR YORUMLARI !!!
ITB Berlin turizm Fuarı sona ereli bir hafta oldu. Medya da fuar ile ilgili çeşitli ve değişik değerlendirmeler ve yorumlar yapıldı. Ekseri değerlendirmeler, profesyoneller haricindeki buralara giden ziyaretçi ve medya da yazanlardan geldi. Tur Operatörlerinin bile otelcilerden gelecek için gizlediği Forecastlardan bi haber olan bu yorumcular, ancak kulaktan dolma havadan sudan duyumlar ile değerlendirmeler yaptılar. Tabiiki de ortalığı toz pembe gösterdiler, göstermesine ama…
Ortada olan tek gerçek vardı. Bu gerçekte yıllarca turist sayısında azalma olan AB pazarındaki düşüşün neden kaynaklandığının üzerine gidilmeyişi. Bilhassa, 1985’den 95’li yıllara kadar bölgedeki Alman turist potansiyelinin neden % 60 lardan, bugünlere gelinceye kadar neden % 35 lere düşmesi.
Geçen süre içerisinde hala daha bu önemli gerçeğin mercek altına alınmayışı, çözüm aranmayışı, sektör temsilcilerincede konuyu masa üstüne yatırmayışı ve ITB ‘de gerçekleşen Bakanlık basın toplantısında bile bu konuya değinilmemesi ise hayret verici idi.. Bu konuda o ülkelerde yaşayan sadece fuarlar zamanı organizasyonlar yapan Turizm Ateşeleri neler yapmaktadır. Daralan bu ülke pazaralarında zaman zaman araştırma rapor ve çözüm önerileri ile ortaya çıkması gerekenler onlar olmalıdır.
Bakalım, iyi ki var olan Rusya MITT fuarı nasıl geçecek.
Haydi sefere Baltacı Mehmet Paşalar.