Zayıflayamamanızın ya da sürekli kilo almanızın nedeni insülin direnciniz olabilir!

Birinci senaryoda her türlü çabanıza rağmen zayıflayamıyorsunuz. Zayıflama diyetleri, zayıflama çayları,... Zayıflama diyetlerini de düzenli yapabildiğiniz söylenemez çünkü bir anda gelen acıkma hissine karşı duramıyorsunuz. Bir de tatlılar… Öğünlerden sonra başlayan tatlı krizleri diyet yapma konusunda sizi hep zorluyor…
İkinci senaryoda siz her zaman aynı tarzda beslenirdiniz ama son zamanlarda bir anda kilo almaya başladınız. Alınmaya başlanan kilolarla beraber daha çok acıkır oldunuz, özellikle de böyle makarna, pilav gibi karbonhidratlı yemeklerden sonra... Hatta bir türlü doymadığınızı hisseder oldunuz dersek daha mı doğru olur? Ve tatlılar, çikolatalar daha çok aklınıza gelir oldu.
Üçüncü senaryoda ise kilo ile ilgili bir sorununuz yok henüz fakat şu yemeklerden sonra gelen ağırlık, uyku olmasa daha güzel olacak hayat. Her zamankinden farklı da yemiyorsunuz ama bir anda kollarınız bacaklarınız uyuşuyor, gözünüzü kapatsanız uyuyacaksınız… Biraz tatlı bir şeyler yesem kendime gelirim mi diyorsunuz yoksa?
Bu üç durumdan biri size tanıdık geldi ve üstelik kan tahlilleri de yaptırdınız. Açlık kan şekeriniz normal olduğu için şeker hastalığı ile ilgili de bir sorun olduğunu düşünmüyorsunuz. İnsülin değerlerinizi ölçtürdünüz mü?
İnsülin vücutta pankreastan salınan bir hormondur. Yemekten sonra kanda yükselen şekere yönelik pankreas insülin üretir. İnsülin kan şekerini (glikoz) dokulara taşır. Ortamda ne kadar şeker varsa yeterli insülin üretilip glikozun vücut tarafından kullanımı sağlanır. Sürekli karbonhidrattan zengin beslenildiğinde ise insülin dengesi bozulabilir. Bu durumda yeterli hatta fazla insülin üretildiği halde insülin görevini yapamaz ve dokulara giremeyen glikoz kanda yükselmeye başlar. Bu duruma insülin direnci diyoruz.
İnsülin direnci başta nelere yol açar?
*Yemek sonrasında çabuk acıkır ve tatlı bir şeyler aramaya başlarsınız
*Yemeklerden sonra halsizlik oluşur ve uykunuz gelir
*Enerjisiz hissedersiniz kendinizi ve sabahtan itibaren başlayan yorgunluk tüm gün sürer
*Konsantrasyonunuz ve algılamanız düşer
Devam ederse…
*Şişmanlık
*Şeker hastalığı
*Hipertansiyon
*Kalp hastalığı
*Metabolik sendrom

İnsülinin bir görevi de fazla glikozu vücutta yağ şeklinde depolamaktır. Yemeklerden sonra sıklıkla fazla yükselen insülin, kilo almada çok büyük etkendir. Bir yandan hızla acıkma döngüsüne yenilirden bir yandan da vücutta yağlanma artacaktır. Ve kaçınılmaz sonuç şişmanlık …

İNSÜLİN DİRENCİ NASIL ÖLÇÜLÜR En yaygın yöntem kan tahlil yöntemidir.Ogtt baktırmanız ve açlık insülin seviyeleriniz en doğru sonucu verir.Endokrinoloji uzmanı ile yorumlamanız ise en doğru adım olacaktır.

İNSÜLİN DİRENCİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNDE BESLENME TEDBİRLERİ:

Doğru Beslenme ve Spor. Hareket edin. Kan şekerinin vücutta kullanımını dengeleyen ve fazla yağ depolanmasını engelleyen çok büyük bir adım atın.

Açlık süremiz uzun olmamalı. Bu nedenle öğün atlamamak çok önemli

Öğünlerimizde karbonhidrat kaynaklı yiyecekler ( makarna, pilav, beyaz ekmek vb.) dengeli olmalı

Öğünlerde protein kaynaklarına mutlaka yer vermeliyiz.

Öğünlerimiz birbirine benzer miktarlarda yiyeceklerden oluşmalı, bir öğünde az yiyip diğerinde fazla yememeliyiz.


Ara öğünlerimizde kan şekerimizi ve buna bağlı insülin seviyemizi bir anda yükseltecek çikolata, tatlı gibi yiyecekler yerine; meyve, kepekli bisküvi, light yoğurt gibi sağlıklı yiyecekler tercih edin

İnsülin direnci olan kişilerin yüksek posalı ve yavaş emilen karbonhidrat içeren gıdalar tüketmeleri önemlidir.
 
Posalı yiyecekler kan şekerinin hızlı yükselmesini önlemekte ve böylelikle kontrol sağlanmaktadır.
 
Kurubaklagiller, meyve ve sebzeler, kepekli tahıl ürünlerinde bulunan bu posa sayesinde kana geçiş yavaşlar.
 
insülin direncinde dikkat edilmesi gereken diğer hususları ise şu şeklide sıralamak mümkündür:
 
Şeker  ve şeker ihtiva eden gıdadan uzak durulmalıdır
Katı yağlar tüketilmemelidir
Meyve suları, gazlı içecekler ve alkolden uzak durulmalıdır
Hamurişlerinden ve kızartmalardan kaçınılmalıdır
Fazla tuz  ve tuzlu gıda tüketiminden kaçınılmalıdır
İçeriği bilinmeyen hazır gıdalara çok dikkat edilmelidir
Yapay tatlandırıcılar kullanılabilir.
Düzenli öğünler tüketilmelidir, tek seferde aşırı yemekten kaçınılmalıdır.
Yeterli sıvı alımına özen gösterilmelidir.
Günde yarım saat yürüyüş yapılmasına çalışılmalıdır.

Glisemik indeksi düşük yiyecekler insülin seviyemizi kontrol etmede çok etkili. Glisemik indeks diyetini beslenmenizin merkezine koyun .Önümüzdeki ay glisemik indeks diyetinden Gİ diyeti ve glisemik indeks tablosuyla sağlıklı bir beslenme programı hazırlayacağız……hepinize sağlıklı günler…..

 

 

 

Yayın Tarihi
31.10.2010
Bu makale 11098 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Bu makaleye ilk yorumu yazan siz olun.

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!