Yaza girerken sebze ve meyveyle hafifleyin!

Çoğu zaman kendinizi yorgun hissediyorsanız, sık sık soğuk algınlığına yakalanıyorsanız, kronik sindirim problemleriniz varsa, tansiyonunuz yüksekse, fazlaca alkol ya da kahve tüketiyorsanız, spor yapmıyorsanız, çok sigara içiyorsanız detoks yapma zamanınız gelmiştir
Detoks vücudumuzda birikmiş olan toksinlerden arınma anlamına gelir. Yetersiz ya da dengesiz beslenme, stres, çevresel etmenler ve ilaç kullanımı ile beraber vücuttan toksik madde birikimlerini uzaklaştırmak için yapılan bir programdır, kesinlikle zayıflama programları ile karıştırılmamalıdır. En önemli benzerlikleri detoksun da zayıflama diyetlerinde olduğu gibi kişiye özelleştirilmesi gerekliliğiyken, en belirgin farkı detoksun kısa süreli beden temizliği olması, doğru beslenme ilkelerini öğretmek ve alışkanlık değiştirmekten uzak olmasıdır. Örneğin detoks süresince uygulanması gerekebilen bir günlük bir fasting programı kesinlikle sürekli uygulanması gereken alışkanlıklardan biri olarak danışana öğretilemez.
Her gün birçok toksin ile karşı karşıya kalır, metabolizmamızdaki koruyucu bileşiklerle bu zararlı öğelerin olumsuz etkilerini yavaşlatmak için çalışırız. Ancak zamanla bu koruyucu kalkan, aşırı çevre kirliliği, egzoz gazı, sigara dumanı, aşırı alkol alımı, kullanılan gereksiz ilaçlar, aşırı katkı maddesi kullanımı, tarımsal ilaçlar, hormonlu gıdalar ve radyasyon gibi yaşlandırıcı faktörlere karşı etkisiz kalabilir ve sağlığımız tehlikeye girer. Bunun için düzenli olarak bedenimizi arındırmamız gerekir. İşte detoksun ana mantığı da budur.
Detoks nasıl yapılır?
Toksinlerden kurtulmak için olumsuz dış etkenlerden uzak durmak dışında doğal beslenmeye de başvurabilirsiniz. Bunun için bolca, mevsiminde (mümkünse organik tarımla yetişen) sebze ve meyve yemeliyiz. Özellikle kullanılması önerilen sebzeler domates, enginar, salatalık, sarımsak, soya filizi, kurutulmuş domates, kereviz, zencefil, maydanoz, meyveler ise kırmızı erik, kivi, kayısı, vişne ve böğürtlendir. Ara öğünlerde ise sebze ve meyve sularına ağırlık vermeli, işlenmemiş tam tahıl ürünlerini, kuru baklagilleri, hayvansal omega 3 kaynağı balığı, bağırsak florası için yararlı olan iyi huylu bakteriler içeren yoğurdu ve makul miktarlarda tuzsuz yağlı tohumları beslenmemize katmalıyız.
Detoks programı süresince bol su içilmelidir. Sıvı ihtiyacının büyük bir kısmı sebze/meyve suları ve bitki çayları ile karşılanacaktır ancak yine de bu sürede bolca ılık su içilmesi de gerekir. Bitki çaylarından piyasada detoks adı altında satılanlar dışında zencefil, hindiba, rezene, yeşil çay da kullanılabilir. Bu süre içinde kafeinli içeceklerden, alkol ve hazır gıdalardan, sigaradan uzak durulmalıdır.

 

Ne kadar süreyle devam?
Kişinin bugüne kadar geçirdiği gerek psikolojik gerek fizyolojik değerlendirmenin yapılması sonucunda detoks yapılacak sürenin uzunluğu hakkında karar verilir. Kişinin ihtiyaçlarına göre detoks programının içeriği ve süresi değişir. Bir günlük fasting programları olduğu gibi, üç günlük, bir haftalık ve 10 günlük özel programlar dahi olabilir. Suyla beraber bazı vitamin ve minerallerin de kaybı gerçekleşmektedir. Özellikle suda eriyen C, B vitaminleriyle kas ve sinir sağlığımızın belirleyicisi olan magnezyum minerallerinde kaybı söz konusu olduğundan plazma olarak takviyesi önerilir.
Dikkat: Hamilelik ve emziklilik döneminde olan kadınlar, ciddi bir operasyon geçirmiş ya da sağlık problemi olan kişiler, çocuklar, yaşlılar, ciddi kronik hastalığı olanlar detoks uygulamamalıdır.
Genel öneriler
Kalkar kalkmaz oda ısısında su için (suyun içine akşamdan kabuklu limon dilimleri koyun).
Önerdiğimiz bitki çayı karışımlarından bir veya birkaçını her gün için. Tuzu kesmeyin ama mutlaka azaltın, şeker ve şekerli ürünler tüketmeyin. Tatlandırıcı kullanmanız gerekiyorsa doğal olanları tercih edin. Gün boyunca dört yemek kaşığı keten tohumu tüketmeye özen gösterin. Mümkün olduğunca hareketli olmaya özen gösterin.
Ana öğün seçenekleri
Maydanozlu domates çorbası: Altı büyük boy domates, iki adet kereviz sapı, bir adet rendelenmiş kabak, bir demet maydanoz, bir yemek kaşığı bulgur, bir yemek kaşığı daha önceden haşlanmış esmer pirinç pişirilir. Limon sıkılıp pul biberle servis edilir.
Ispanaklı brokoli çorbası: İki orta boy kabak, yarım kilo ıspanak, altı-yedi adet brokoli haşlanır, suyu ile birlikte blendırdan geçirilir. Yarım su bardağı diyet süt, iki yaprak taze kişniş, 2,5 cm. zencefil rendesi harmanlanarak pişirilir. Sos olarak ince kıyılmış kırmızıbiber ve pul biber eklenerek servis edilir.
Ara öğün seçenekleri
"Altın su": Bir orta boy elma + bir orta boy armut katı meyve sıkacağında hazırlanırken içine 1,5 cm. taze zencefil rendelenir. Bir çimdik toz keten tohumu eklenerek servis edilir.
"Zümrüt su": Bir adet probiyotik yoğurt sulandırılır. Orta boy marulun yarısı ince ince doğranır, yarım demet maydanoz ve dereotu kıyılıp eklenir. Bir-iki diş sarmısak katılır.
Özel bitki karışımları
Dört adet elma kabuğu, bir dilim limon, bir parça kabuk tarçın, iki poşet yeşil çay, bir su bardağı sıcak su içerisinde beş dakika demlenir. Ilık olarak tüketilir.
Bir poşet yaseminli yeşil çay, üç adet yaprak nane, bir tutam kekik, bir poşet böğürtlen çayı, bir su bardağı sıcak suda beş dakika demlenir ve servis edilir.


 

 

BİR GÜNLÜK DETOKS DİYETİ
Sabah kalkınca: 1-2 bardak ılık su (ıhlamur veya limon suyu ile tatlandırabilirsiniz).
Kahvaltı:
1 su bardağı meyve suyu.
3-4 adet kuru kayısı.
3 yemek kaşığı müsli
1 su bardağı az yağlı süt
Kuşluk:
1 su bardağı taze hazırlanmış sebze suyu karışımı.
1 bardak ıhlamur veya limon suyu.
Öğle yemeği öncesi: Öğle yemeğinden 30 dakika kadar önce 1 bardak nane veya rezene çayı ya da ılık su.
Öğle yemeği
Taze haşlanmış sebze tabağı (brokoli, kabak, brüksel lahanası, karnabahar, yeşil fasulye, bezelye...)
1 su bardağı yarım yağlı veya yağsız yoğurt
İstenildiği kadar yeşil salata (sirke, limon ve 1 çay kaşığı zeytinyağı kullanabilirsiniz).
3 köfte kadar yağsız ızgara, haşlanmış veya fırınlanmış balık veya tavuk eti.
İkindi: 1 adet küçük boy elma, 4 adet kepekli bisküvi
Akşam yemeği öncesi: 1 su bardağı taze haşlanmış ıhlamur veya limon suyu.
Akşam yemeği: Taze haşlanmış sebze tabağı (brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, kabak, yeşil fasulye, bezelye).
1 su bardağı yarım yağlı veya yağsız yoğurt.
İstenildiği kadar yeşil salata (sirke, limon ve 1 çay kaşığı zeytinyağı kullanılabilir).
Öğle yemeğinde tavuk ya da balık yemediyseniz; 3 köfte kadar yağsız ızgara, haşlanmış veya fırınlanmış balık veya tavuk eti.
Yatmadan önce: 1 bardak bitkisel çay (örneğin papatya) veya bir bardak ılık suya ilave edilmiş bir çay kaşığı bal. * 1 su bardağı çilek (veya açsanız 1 dilim kepek ekmeği.)

 


ÜÇ GÜNLÜK DETOKS DİYETİ
1. GÜN
Sabah:
Meyve salatası (5 adet çilek, 4-5 adet kiraz, 1 küçük muz, 1 yemek kaşığı tuzsuz bademi karıştırın)
1 su bardağı yağsız yoğurt
3 yemek kaşığı kahvaltı gevreği
Ara: 3 kayısı
Öğle: Mevsim salatası (soya filizi, domates, salatalık, turp, haşlanmış patates ve kıvırcık marul, yeşilbiber ile yapılmış. Sosu için: 1/2 yemek kaşığı zeytin yağı, 1/2 limon suyu, sarmısak ve pul biber)
3 köfte kadar ızgara tavuk eti
1 su bardağı yağsız ayran
Ara: Limon suyu ile kereviz ve salatalık 1 orta boy şeftali
Akşam: Sebze çorbası (2 havuç, 1 patates, 1 parça brokoli, 3 yeşil soğanı az suda haşlayın. İçine baharatlar koyabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içilebilir.)
2 yemek kaşığı pirinç pilavı
Mevsim salatası (1 tatlı kaşığı zeytinyağlı)
Ara: Meyve salatası (kivi, kırmızı üzüm ve portakal ile yapılmış, nane ile süslenmiş)
2.GÜN
Sabah:
Meyve kokteyli (1-2 büyük portakalın suyu, elma suyu ve kivi suyunu karıştırın)
1 ince dilim yağsız beyaz peynir
4-5 adet zeytin
Çiğ sebze (domates, salatalık vb., 1 tatlı kaşığı yağ eklenebilir)
Ara: 1 elma, 1 armut
Öğle: Salata (kıvırcık marul, 1/2 adet kırmızı biber, 2 adet yeşil soğan, 1 diş sarmısak, pul biber, salatalık, domates ve havucu karıştırın ve üzerine limon suyu ile 1/2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin)
1 büyük ızgara balık
Ara: 1 adet greyfurt
Akşam: Karışık sebze (kabak, havuç, kerevizi buharda haşlayarak tat vermesi için kimyon, sarımsak ve 1/2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edin)
4 yemek kaşığı kepekli makarna
Ara: 1 ince dilim kavun
3.GÜN
Sabah:
Meyve salatası (2 küçük muz ve kuru meyve parçacıkları)
1 su bardağı yağsız süt
3 yemek kaşığı kahvaltı gevreği
Ara: Büyük bir dilim kavun
Öğle: Patates salatası (haşlanmış patates, havuç, yeşil soğan, maydonoz, turp ve zeytin ile yapılmış. Sos için: limon suyu, 1/2 yemek kaşığı zeytin yağı ve pul biber)
1 su bardağı yağsız yoğurt
Ara: 1 su bardağı kiraz (dilenirse limon suyuna konabilir) * 4 adet diyet kepekli bisküvi
Akşam: Domates çorbası (6 adet büyük domatesi blenderize edin, içine 1/4 limonun suyu, kekik veya nane katıp sıcak veya soğuk olarak için. Sos için: zeytinyağı, sarmısak, pul biber)
3 köfte kadar ızgara tavuk eti
Mevsim salatası (1 tatlı kaşığı yağ konabilir)
Ara: 1 küçük boy elma * 4-5 adet badem

Yayın Tarihi
14.05.2010
Bu makale 10738 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Kayıtlı Yorumlar
Yorum yazmışım, ismimi yazmayı unutmuşum.Kusura bakmayın.Tekrar emeğinize sağlık.

Melek Halil 19.05.2010

Bilginize, kaleminize, emeğinize sağlık Yeşim hanım. İnsanların su içmesi gerektiğini çok yerinde anlatmişsınız. Bir çok insan nedense su içmekten korkuyor. Oysa "VAR" olmamızı "SU"ya borçluyuz...

18.05.2010

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!