SUBAŞININ BAKIŞI

Ulaşım…

Son günlerde ne zaman Antalya’ya gelsem, ulaşım konusunda gazetelerde, manşet haberler gördüm. Çoğu da olumsuz haberler… Büyükşehir Belediyesi, ulaşım konusunda yeni bir çalışma yapmış ve ‘tümden’ konuyu masaya yatırmış, öyle olunca kıyametin kopması doğal.

Biz de ne zaman ulaşım konusunda yeni kararlar alsak, aylarca sıkıntısı sürerdi. Bazı yolların trafiğe kapatılması, tek yön uygulamaları gibi radikal kararlarımız çok eleştirilir hatta yeni açtığımız caddelerin puanını alır götürürdü.

Müşterek dostumuz, Zilha ve Mustafa Çakır çiftinin evlatlarının düğününde karşılaştığımız Akaydın Hocanın ‘ulaşım’ konusundaki sıkıntısı yüzünden okunuyordu. Yine aynı masada olan arkadaşımız Gülgün ve Şemsi Tugay çifti de ulaşımdan söz ediyordu. Mimar Şemsi Tugay’ın eskiden beri ulaşıma hayli kafa yorduğunu bildiğim için yeni düzenlemeyi nasıl bulduğunu sordum. “Temel mantık doğru ama aksayan yanları vardedi. Ertesi gün minibüsçüler odası başkanı Mustafa Gönenç’ten, Halk Otobüsleri Başkanı Nadir Karatoy’dan ve benim dönemimde, otobüs müdürlüğü yapan şimdi de ulaşımın başındaki yetkili Nazif Altınpınar’dan bilgi aldım. Yerim elverdiği ölçüde gözlemimi aktarmaya çalışacağım.

Taşıma hizmetinin, yetkili ve sorumlusu Büyükşehir Belediyesidir… Bu hizmeti; Tramvay (Ant Ray), 161 özel halk otobüsü, 40 Belediye otobüsü ve 662 minibüs ile veriyor. 

Taşıma hizmeti halk için olduğuna göre halkın memnuniyeti çok önemli… Bir minibüs ya da otobüs ile hedefine ulaşan kişiyi, yeni düzenlemeyle, aktarmaya zorlamak ve memnun olmasını beklemek kolay değil… Tek araç yerine birden fazla araçla ulaşması onun için zaman kaybı… Hizmetten yararlanan kitlenin öncelikli sorunu bu… 

‘Halk- Kart’ sistemi, aktarmalarda ödemeleri birleştirdiği için ücret değişmiyor. Hatta kısa mesafede fiyat düşüyor. İlk zamanlar ‘kart’ sisteminde hayli aksama yaşanmış ama sanki şimdilerde yakınmalar azalmış.

İşin diğer boyutundaki sorun ise; trafiğin yoğun olduğu bilhassa kent merkezinde, toplu taşıma için önemli bir tramvay yatırımı yapılmışken aynı güzergahta irili ufaklı tüm diğer toplu taşım araçlarının da hizmet veriyor olması idi… Hepsinin kent merkezine giriyor olmasının kent merkezinde kilitlenmeye neden olduğu da bir gerçek…

Mustafa Gönenç’e soruyorum; “tramvay nasıl, doluyor mu?” “Günde on bin kişi taşırken şimdilerde elli bin kişi taşıyordur” diye cevap verdi. Ve ekliyor buna söylenecek bir şey yok ama minibüs esnafı mazot parsını çıkaramıyor. Tramvayı dolduruyoruz. Otobüsler idare ediyor ama biz ise eve zararla gidiyoruz, çünkü mazot parası çıkmıyor diye yakınıyor. İşte belediyeciliğin zor tarafı da bu… Herkes kendine göre haklı.

Nadir Karatay, “Hatlar sağlıklı oluşturulsa vatandaş da bizde bu kadar mağdur olmazdık. Belediyeciler bu hatları oluştururken bizim görüşlerimizi alsa bu sorunlar yaşanmazdı” diyor.

Eskiden 137 olan ulaşım hattı sayısı yeni düzenleme ile önce 82 hatta indirilmiş sonraki haklı yakınmalar sonucu hat sayısı 86 ya çıkarılmış. Büyükşehir ‘kriz masası’ oluşturmuş gelen şikayetleri inceleyip sistemi oturtmaya çalışıyor. Bu hatlara ilave 8 gece hattı oluşturulmuş.

Uzun mesafeler için oluşturulan 37 adet Gövde hat ve ana hatta çoğunlukla otobüsler çalışıyor. 26 adet besleme hattı ve 23 yerel hatta da minibüsler. Onların görevi, yolcuları, Antray ve otobüslere binebilecekleri 11 adet aktarma merkezine ulaştırmak. Minibüslerin taşıma bedeli de hayli düşmüş.

Yakınmalara göre, Büyükşehir sistemi elden geçiriyor bazı düzeltmeleri yapmışlar, zannediyorum yeni hatlara ilave gerekecek.

Yukarıda yazdığım gibi taşıma hizmetinin önemli bir bölümünü minibüsler ve halk otobüsleri veriyor. Bana anlattıkları bazı güzergahlardaki terslik ve düzeltme önerileri makul görünüyor. Onların güzergahları belirleyen hat düzenlemelerinde görüşleri alınmalı ve halkın birikmiş şikayetleri de göz önünde tutularak bazı hatlar yeniden düzenlenmeli diye düşünüyorum. Hatta çok kullanılan ve özelliği olan bazı güzergahlarda da aktarmasız ulaşım mümkün kılınmalı. Ne diyelim? Kolay gelsin…

Yayın Tarihi
06.09.2011
Bu makale 8262 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Kayıtlı Yorumlar
Vergi ödeyen müteşebbis (istihdam eden, katma değer yaratan) gideceği yere en hızlı gitmeyi öncelikle hakedendir. Aksi halde geciken iş hekesin refahını da geciktirir. iş yerlerinin yoğun olduğu yer güzergahında dolmuş ve otobüs olmasın. TV'lerdeki 47 adet dizi en geç saat 22.00 de bitsin. işçi erken yatıp erken kalksın. Toplu taşıma aracında daha fazla zaman kaybettiği içinde, nostalji 1 ve 2 tranvayları yerine senede 500 metrecik metro tüneli inşaa edemeyen popülist yetkililere kızsın. gerçek budur. boş laf iş geciktirir.

yavuz mert 09.09.2011

Sn. Başkan, Yaşadığınız kentin en nmeli sorunlarından biri olarak görülen ulaşım sorununu tartışmasız kent için gerekli. Ancak bir önceki yazınızda 'eleştirel bir tavırla' ülke siyasetindeki gelişmelere bakışınız hakkında görüşlerimi dile getirmiş ve bazı sorular sormuştum. Fırsat bulduğunuzda bu konular hakkındaki önemsediğim yorumlarınızı da okumak isterim Saygılarımla,

ahmet oran 08.09.2011

Bu sistem hem halkı hem chp'yi çok fena yıprattı, kimse savunmasın çünkü chp li olanlarda bu rezillikten nasibini aldı.. Hasan bey 15 dakikada gidip geldiğim işime hem maddi hem manevi zararla üstelik sinir stresle gidip geliyorum artık. Herşey bir yana bir hiçmi vicdanı yok bu sistemi savunanların yaşlı başlı insanları, engellileri, hamile bayanları, okula gidip gelecek çocukları hiçmi düşünmez insan ya.. şimdi havalar müsait peki yağmurda çamurda ne yapacağız .. BU KADAR İNSAN YALAN SÖYLÜYOR OLAMAZ DEĞİL Mİ? VE RİCA EDİYORUZ SİZDEN BİZİM İÇİN hocaya SÖYLER MİSİNİZ '' ESKİ SİSTEM GERİ GELSİN''

ULAŞ MAMAK 07.09.2011

Şemsettin Bey; bu kentin eski ve değerli bir belediye başkanı aynı zamanda yazı yazıyorsa, olumlu olumsuz eleştiri ve tepkileri de alması doğaldır ve kendisi yazdığı cevapta son derece medeni bir tavrı her zamanki gibi sergileyebiliyorken siz neyi hakaret olarak algıladınız anlamadım. Vergiğiniz örneklemelerden yola çıkarak doktor veya mühendis olduğunuzu tahmin ediyorum ve halen de hayatınızda otobüse binmediğinizi düşünmekle beraber bu konuda fikir beyan etmenizi saygı ve merakla karşılıyorum. madem maddeler halinde yazmışsınız, ben de toplu taşımayı sıklıkla kullanmak zorunda olan bir vatandaş olarak maddeler halinde cevaplarımı paylaşayım sizinle: 1. tramvay hattının yanlışlığı konusu bence siyasilerin herkesin diline dolandırdığı bir şehir efsanesi. o bölgede oturanlara sorarsanız sonunda gerçekten modern bir taşıma yöntemine kavuştukları için ne kadar mutlu olduklarını anlatacaklardır size. siyasi sebeplerden dolayı türel zamanında o hat üzerindeki dolmuş ve otobüslerin kaldırılamamsı bu efsaneyi güçlendirdi. hocanın bu sözde devrimde yaptığı tek doğru şey bu hatlardaki düzenlemeler bence. 2. katılıyorum haklısınız. 3. buna katılmıyorum, bunu tatil sezonu bitip okulların açıldığı önümüzdeki haftayı görmeden kimse iddia edemez. ayrıca benim gibi toplu taşımayı kullanmak zorunda olanların mağduriyeti pahasına trafiği rahatlatmak saçma bir hedef olur zaten. bu zamanında "öürenciler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim" diyen milli eğitim bakanının düşüneceği bir tarz ama belli ki hoca da o sınıftan!diğer tespitleriniz doğru olmakla beraber kartlardan fazla çekilen para ile ilgili hatanın düzeltilmesi gerektiği tespiti hafif kaçmış; bu düpedüz soygundur, bunun faturasını da sadece sorumsuz ve beceriksiz bir yükleniciye kesemezsiniz; bu adamları başımıza saran bizzat akaydındır, her fırsatta çıkıp savunmaya devam eden de o dur, o da suçludur bana göre. sayın başkan, ben sizin yazılarınızın kamuya mal olduğunu ve eleştirinin de kamusal bir hak olduğunu düşünüyorum, o yüzden sayfanızı işgal ettiğim için üzgün değilim, değerli cevabınız için de teşekkür ederim. ama hem eski bir belediye başkanı, hem de bir hukukçu olarak bu kart olayını daha derinlemesine analiz edip bizi aydınlatırsanız gerçekten seviniriz. bu beceriksizliği hak etmiyoruz biz antalyalılar!

mehmet kocasoy 07.09.2011

Sayın Kocasoy. prensiplerinm gereği kişilerin görüşlerini çürütme esasına dayalı eleştiri yazıları yazmamaya çalışırım. Siyasi polemiklere girmem. Siyasetin içinde olmaktan hoşlanmam. Buna rağmen kentle ilgili görüşlerimi söyleme hakkımı hiç kimsenin elimden almasına izin vermem. Sn Kocasoy bir doktorun hastasının hastalığı hakkında yorum yapması için illa o hastalığı geçirmesi mi lazım? Sosyal demokratmış gibi görüntü altında başka amaçlara yönelmeyi doğru bulmam. İsterseniz işin özü hakında daha net kınuşayım. Bunlar benim siyasetten arınmış görüşlerim olup katılıp katılmamakta herkez özgürdür. 1) Tramvay hattının güzergehını doğru bulmamakla birlikte, atıl kalmasını da doğru bulmam. Ya rantabl çalıştırısınız ya iptal edersiniz. Ben birinciden yanayım. Bu yönden karar doğrudur 2) Aynı vucudumuzun kan damarları sistemi gibi Ana güzergah belirleyerek tali güzergahlarla beslenmesi doğrudur. 3) Son 10-15 günde kent trafiğinin ne kadar rahatladığını, halkın zaman/para tasarrufu da takdirlerinize sunarım. Gelelim sistemin olumsuz yönlerine ve bazı öneririlerime : 1) Akart yazılımından kaynaklanan aktarmadaki fazla ödemelerer mutlak önlenmeledir. 2) Antalya linier (uzunlamasına, tek yönde) oluşan bir kent olması nedeni ile kanımca bu yöndeki ana hatlar takviye edilmelidir veya ilave hat oluşturulmalıdır. 3) Toplama güzergahları gözden geçirilerek halkın sıkıntıları giderilmelidir. Özellikle ana güzergahlardaki araçlar arasındaki "zaman dilimi"nin kısalması sağlanmalıdır. 4) Sistemin ana unsurlarından "taşımacı esnafın" "halkın" ve konunun uzmanı kurumların (meslek odaları vb) görüşleri, sistemin aksayan yönleri geç de olsa alınmalıdır.. Hakaret sayacağım cümleleriniz nedeni ile böyle bir uzun görüş verip Sn. Subaşı'nın sayfasını işgal ettiğim için de üzüldüğümü belirtmek isterim. Saygılarımla Mimar Şemsettin Tugay

Şemsettin Tugay 07.09.2011

Mehmet Bey, tabiki yorumunuzu olumlu bir eleştiri olarak algıladım. Vatandaşın bu radikal değişimle çok sıkıntı çektiği anlaşılıyor. Ben halkkarttaki sıkıntı azalıyor derken aktarmaklarda mükerrer ücret alınması konusundaki sorunu kastettim. Halkkartın başarılımı ya da yasal mı konusu farklı bir gündem. Menderes Türel'i Kent merkezindeki tranvay güzergahı için eleştirmek Mustafa Akaydın'ı da Halkkart ve tümden giriştiği radikal değişim için eleştirmek zor değil. Vatandaş zaten tepkilerini dile getiriyor. Ben ise düzenlenen hatlardaki sıkıntının taşımacı esnafın da görüşleri doğrultusunda düzeltilmesi aktarmasız hatlar oluşturulmasının mümkün olduğunu anlatmaya çalıştım...

Hasan Subaşı 06.09.2011

Sayın Başkan, Yazınızın başlığını görünce heyecan ve merak içinde okudum, ancak içeriğindeki gözlem ve tespit eksiklikleri bende hayal kırıklığı yarattı. Hergün bu sıkıntılarla boğuşan birisi olarak hayatında otobüse binmemiş bazı dostlarınızın ve tabii ki Sayın Akaydın’ın yanlı ama gerçekten uzak değerlendirmelerini referans alıp yorum yapmak, sizin gibi bu kentin gördüğü en önemli belediye başkanlarından biri için bence eksikliktir, umarım yazacaklarımı olumlu bir eleştiri olarak alır ve belki de çevrenizle paylaşırsınız. Akaydın’ın ulaşımda “topyekün” bir çözüm konusundaki samimiyetsizliği, daha baştan Antkart konusundaki basiretsizliği ile ortaya çıkmıştır. Sürekli “olmakla” övündüğü gibi bir bilim adamına yakışan, siyasi militanlık yapıp esnafı modern bir sisteme karşı kışkırtmak yerine gerçekten sistemin, eğer var idiyse, aksaklıklarını yapıcı bir şekilde eleştirmek ve göreve geldiğinde gerekli düzenlemeleri yapmak olmalıydı. Oysa yüzbinlercemizin cebinde içinde para dolu kartlarımız varken bir anda sistemi yok etmek herhalde belediyecilik ve siyaset adına bir kara leke olarak Antalya’lıların hafızalarında yerini almıştır. Üstelik de söküp attığı sistemde eleştirdiği ne varsa bugün kendi getirmeye çalıştığı uyduruk sistemde bunları uygularken gayet sorumsuzca bir şekilde bizlerden “anlayış” ve “işbirliği” bekliyor! Halkkart konusunda tepkilerin azaldığını söylemişsiniz. Bu kesinlikle doğru değil; ancak Akaydın kulaklarını öyle bir tıkamış durumdaki bu konudaki şikayetlere, başını kuma gömen devekuşu misali sanki bunları duymazdan gelirse problem ortadan kalkacakmış gibi davranıyor. Her gün, ama her gün, benim ve çevremdeki insanların en az bir tane halkkart olumsuzluğu yaşadığı bir gerçek. Sokaktaki yüzbinler de bunu yaşıyor. Bir kere sistemin hiç bir güvenilirliği kalmadı; makineye bakıyorsunuz, aktarmada kartınızdan para çekilmediğini söylüyor, gidip hesabınızı kontrol ediyorsunuz, görüyorsunuz ki aslında 2. Defa tam ücret çekilmiş. Şikayet için 444lü numarayı arıyorsunuz, ilgilenelim efendim diyerek telefonu kapatıyorlar. Bir daha ne arayan, ne soran, ne de çözüm üreten var! Paralar gidiyor yani! Hangi oturmuş sistem? Üstelik, bunu size eski bir belediye başkanı ve hukukçu olarak sormak isterim sayın başkan, belediye tarafından sözleşmesinin sona erdirildiği söylenen bu firma hangi kanun kitaba göre çalışmaya devam etmekte? Bu soygun değil mi? Hat düzenlemelerine gelince, niyet iyi ve yapılan bir kısım şey doğru olabilir. Ama bizleri aktarma esnasında haddinden fazla bekleterek ve yürüterek, üstelikte bunu açık havada, yani şimdi bunaltıcı sıcağa, bir süre sonra yağmura çamura rağmen, yaparak ulaşımda devrim yapamazsınız! Ama Akaydın’ı da anlıyorum bir yandan; saçma sapan iftiralarla ve kışkırtıcı tavırlarla önceki başkanı yerden yere vurarak seçim kazandığı için artık geri adım da atamıyor. Zaten söylendiğine göre bu karakterine de uygun değilmiş! Olan önce bize ve Antalya’ya, sonra CHP’ye oluyor. Ona güvenip seçenlerin artık ona ne olacağı konusunda pek kafa yormadıkları ve bu konuyu umursamadıkları da ortada. Hepimize geçmiş olsun...

mehmet kocasoy 06.09.2011

Yazara Ait Diğer Makaleler

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!