'Boğaçayı 60 metre daraltılmış, 300 metreden 240 metreye çekilmiş. Yani 60 metre daraltılmış. Doğaya böyle şeyler yaparsanız olmaz" Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, deniz suyunun içeri alındığı Boğaçayı Projesi'nin projenin de yanlış olduğunu, suyun önünün açılması gerektiğini belirtiyor. Deniz Temiz Derneği(TURMEPA)Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü, Boğaçayı'nın Konyaaltı ve Antalya için tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, " "Deniz Temiz Derneği(TURMEPA)Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü, 'kamuoyuna' başlıklı bir açıklama ile ciddi uyarılarda bulundu. İzzet Ünlü, kimi çevrelerin rahatsız olduğu açıklamasında, şunları söylüyor: "Boğaçayı menbasından ve yağış havzasından gelme ihtimali yüksek feyezanların getirebileceği muhtelif ağaçların ve tomrukların akan selin hızı ile birlikte Boğaçayı köprüsünün menfezlerini tıkayıp gölet settesi vazifesi yapacağından burada birikecek feyezan sularının yükselerek büyük bir hızla taşarak sağ ve sol sahildeki yerleşim yerlerini tehdit ederek can ve mal kaybı olma ihtimali yüksektir" demişti..
Olası sel Boğaçayı'nı götürür
Bilim insanlarının, meslek odalarının ve kamuoyunun şiddetle karşı çıkmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel'in " Benim çılgın projem, Kanal İstanbul kadar önemli" dediği Boğaçayı Projesi, için iki kez çıkılan ihaleye, hiç bir yatırımcı risk almamak düşüncesiyle katılmamış, malumun ilanı Büyükşehir Belediyesi şirketi ANTEPE, 'çılgınlık projesi'ni kucağında bulmuştu. AKP yönetiminin Çılgın Projesi, şimdi ciddi tehdit oluşturan bir konumda bulunuyor. Bakınız Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, Konyaaltı ve Antalya'yı bekleyen tehlikeyi nasıl işaret ediyor : "Geçen sene kurak geçtiği için yeni bir proje olan Boğaçayı ciddi tehdit oluşturmadı. İnşallah hiç kimsenin canına mal olmayacak şekilde proje ayakta kalır. Untulmasın ki zaman içerisinde doğa verdiğini geri alır oradan. Olası bir sel Boğaçayı'nı götürür"
Doğaya böyle zorlama olmaz !..
Başkan Esen, Boğaçayı'nda çay yatağının 10 yıl önce 60 metre kadar daraltılıdğını işaret ederek, şunları söylüyor : "Şimdi siz çay yatağını daraltabilir, kenarına çok güzel duvarlar yapabilir, çiçekler ekebilirsiniz ama su sen burayı gösterdin diye oradan gitmez. O yüzyıllardır gittiği yerden gider. Boğaçayı'na böyle bir şey yapılmış ve 60 metre daraltılmış zamanında. 300 metreden 240 metreye, çok çok daha eski. Doğaya böyle zorlamalar yaparsanız olmaz" Boğaçayı'nın doğaya karşı yapılmış bir proje olduğunu vurgulalayan Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, “Doğanın doğal akışını, doğal hareketini engelleyen herhangi bir şey uzun uzun vadede başarılı olmuyor, bunu yaşayarak görüyoruz" dedi.
Çılgın proje kokuyor !.
AKP'li eski Başkan Türel'in çılgın projesinin sorunlarıyla CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in baş etmeye çalıştığı Boğaçayı'nın kokusu vatandaşları canından bezdirmiş durumda. Projenin yanlışlığını herkesin kabul ettiğini söyleyen Başkan Esen, şunları söylüyor : Boğaçayı kokuyor, suyla gelen rusubat, taş, kum, çakılın birikmemesi, denize akması lazım. Akamıyor çünkü öne kapatıldı. Hesaplamalara göre, Boğaçayı'nda içerisinde taş, rusubatın birikmemesi ve 2-3 metre su derinliği görüntüsünü sağlayabilmek için oraya gelen taş ve rusubatı her sene binlerce kamyonla taşımak gerekiyor. Çözüm noktasında orada o suyun önünün açılması, o suyun gitmesi, oraya taş, çakılın birikmemesi lazım, birikmesi ciddi bir problemdir. Hem Büyükşehir hem Konyaaltı Belediyesi o sıkıntıyla halkı baş başa bırakmaz ve gerekeni yapar"
Can ve mal kaybı büyük olur
Boğaçayı için önemli uyarılardan birisini de Demiz Temiz Derneği(TURMEPA)Antalya Şube Başkanı İzzet Ünlü yapmış, doğal olarak bazı çevreler rahatsız olmuştu. İzzet Ünlü rahatsız edici(!)açıklamasında şunları söylemişti : ""Boğaçayı'nda feyezan(taşkın) sularının yükselerek büyük bir hızla taşarak sağ ve sol sahildeki yerleşim yerlerini tehdit ederek Kastamonu Bozkurt ve Sinop Ayancık'ta olduğu gibi can ve mal kaybı olma ihtimali yüksektir. Boğaçayı menbasından ve yağış havzasından gelme ihtimali yüksek feyezanların getirebileceği muhtelif ağaçların ve tomrukların akan selin hızı ile birlikte Boğaçayı köprüsünün menfezlerini tıkayıp gölet settesi vazifesi yapacağından burada birikecek feyezan sularının yükselerek büyük bir hızla taşarak sağ ve sol sahildeki yerleşim yerlerini tehdit ederek can ve mal kaybı olma ihtimali yüksektir"