Demokratik sistemin korunması ve geliştirilmesi açısından Anadolu Basını'nın önemi yadsınamaz. Ulusal Kurtuluş Savaşı'nda üstlendiği destansı görevleri başaran Anadolu Basını, halkın haber alma hakkını mesleki sorumluluk bilinci içinde cefakarca yerine getirmeye çabalıyor.
Atatürk ilkelerinden sapmadan, ülke çıkarlarını ön planda tutan yayın anlayışı ile hareket eden Anadolu Basını, ekonomik sıkıntılarla boğuşurken, küresel salgın sıkıntılarını katladı, katlamaya da devam ediyor. Reklam ve ilan gelirleri ile ayakta durmaya çalışan Anadolu'nun sesi gazete, televizyon, radyo ve internet gazeteleri gerçekten zor durumda. Ekonomik sıkıntılar yüzünden Anadolu'da çok sayıda gazete kapandı, televizyon ekranları kapardı, radyoların sesi kısıldı. Sahipleri fedakarca gazete, televizyon, radyo ve internet gazetelerini yaşatmaya çalışırken,çok sayıda yerel basın çalışanı da işsiz kaldı.
Basın İlan Kurumu(BİK)aracılığıyla verilen resmi ilanlar çok büyük oranda düşerken, icra ve ihale ilanlarının yayımlanmamış olması maddi sıkıntıları iyiden iyiye artırdı. Cumhuriyet tarihinin en sıkıntılı dönemi geçirmekte olan demokrasinin temel taşı Anadolu Basını feryat ediyor,. sorunlarına ivedi çözüm istiyor. Bunun için de hükümetin diğer sektörler gibi Anadolu Basını için de acil eylem planı hazırlamasını, destek paketileri açıklamasını bekliyor. Anadolu Basını'nın istekleri arasında internet Yasası'nın da ivedilikle çıkartılması da bulunuyor.
Gerçek şu ki basının sorunlarına meslek örgütleri arasında sadece çatı örgütümüz Türkiye Gazeteciler Federasyonu(TGF)dert ediniyor, sahip çıkıyor, gerekli girişimleri sürdürüyor, ekonomik sıkıntıların çözümü noktasında ciddi çalışmalar yapıyor, çözüm önerilerini de ilgili yerlere ulaştırıyor, takipçisi oluyor. TGF'nin Anadolu Basını'nın nefes almasını sağlamaya yönelik önerileri arasında basında SGK primlerine yüzde 50 indirim oranında yapılması, kağıt, mürekkep, kalıp fiyatlarında KDV oranlarının en alt limite çekilmesi, vergi ve SGK yapılandırmaları dahil tüm borçların 31 Aralık 2020'ye kadar ertelenmesi, Basın İlan Kurumu'nun yüzde 15 oranındaki komisyon oranının yüzde 5'e çekilmesi, belediye meclislerinin toplantı gündemi ve tutanakları ile alınan kararların, yerel gazetelerde Basın İlan Kurumu aracılığıyla resmi ilan tarifesi üzerinden yayınlanmasının sağlanması gibi önem taşıyan maddeler var.
Not: 'Anadolu Basını'nın feryadı başlıklı bu yazım Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun(TGF)Bayram Gazetesi'nde yayımlanmıştır