Küresel salgın, 65 yaş ve üzerinin ev hapsi, maske kavgası, AKP'li Serik Belediye Başkanı ile ilgili kendi partisinden gelen rüşvet açıklamaları, sürekli ısıtılan darbe tartışmaları sürerken, Antalya için uzmanlarca yapılan deprem ve tsunami uyarısı gündemin bir hayli gölgesinde kaldı. Uzmanlar, beşik gibi sallanan Akdeniz'de son olarak Girit Adası'nda yaşanan 6.4 şiddetindeki depremin Antalya için de yıkıcı bir deprem ve tsunami felaketinin habercisi olabileceğini söylüyorlar.
Şurası yadsınamaz bir gerçek ki Antalya olarak büyük depremlerden gerekli dersi çıkarmadık. Olası bir depreme hazırlıklı olmadığımız gibi, dağı taşı yapılaşmaya açtık, doğaya kafa, beton sevicilere alkış tuttuk. Artık aynaya bakmanın, gerçeklerle yüzleşmenin zamanı geldi de geçti bile. Çünkü başta Antalya'nın kent merkezi, batısı, yani Konyaaltı, Arapsuyu ve Liman mahallesi olmak üzere batı ilçeleri 7 şiddetinde bir deprem riski ile karşı karşıya. Uzmanlar, Antalya'nın en eski yerleşim bölgeleri olan Dokuma, Çallı ve Meltem Mahallesi'nde ömrünü tamamlamış, ya da tamamlamak üzere olan binaların olası bir depremde ayakta kalmalarının güç olduğunu söylüyorlar.
İMAR BARIŞI KAFASIYLA
DEPREM MASTER PLANI
Deprem, bağlı olarak da tsunami felaketinden en az zararla kurtulmanın yöntemi elbette adam gibi deprem master planı yapmak. Bu noktada İnşaat Mühendisleri Odası(İMO)Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı'nın görüşleri çarpıcı. Şöyle diyor Başkan Balcı, " Marmara depreminden, diğer büyük depremlerden gereken dersleri hala alamadık. İmar Barışı kafasıyla deprem master planlarının önüne geçildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya'ya damgasını vurmak istiyorsa, bununla ilgili adımlar atabilir"
YÖNETENLERİN DUYARSIZLIĞI
VE TİMSAH GÖZYAŞLARI
Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, deprem konusundaki uyarılarına karşılık yönetenlerin gerekli önlemleri almadığını söylüyor. Başkan Çeltik, yönetim kademesinde olanların günü kurtarmaya yönelik önlemyler aldığını, iş işten geçtikten sonra da döktükleri timsal gözyaşlarının hiç bir anlamının ve yararının olmadığını belirtiyor.
Başkan Çeltik, uyarılara rağmen seslerini kimsenin duymadığını belirterek , şunları söylüyor : "Bizimle temasa geçen, önerilerimizi dikkate alan kimse yok. Özellikle Büyükşehir’den jeoloji hizmetleri daire başkanlığı ya da müdürlüğü aktive edilsin istiyoruz. Antalya’nın sorunu sadece deprem değil, heyelan, çığ, sel baskınları, su baskınları gibi sorunları da var. Böyle bir müdürlük hem bölgeye hem Antalya’ya ivme katacaktır. Bugün kentsel dönüşüm planı yapmayı düşünüyorlar. Fakat Yamansaz gibi koruma alanları talan ediliyor. Kaçak yapılar yapılmaya devam ediliyor. Bununla alakalı ciddi çözümler ve tespitler gerekli. Ama bunu yapan kimse yok"
ANTALYA DA 7 ŞİDDETİNDE
DEPREM BEKLENİYOR..
Deprem ve tsunami konusunda en ciddi uyarıyı Jeofizik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi eski 2'nci Başkanı Atakan Yüklü yaptı. Yüklü, Akdeniz'de 7 ve üzeri şiddetinde deprem beklediklerini vurgulayarak, "Şu anda bir sıkıştırma söz konusu, yani Afrika levhası Anadolu'ya hareket ediyor. 7 büyüklüğündeki depremin oluşmasından dolayı tsunami de beklenecektir. Antalya ile birlikte Burdur, Isparta, Muğla ve Aydın' da Akdeniz'deki yayda oluşacak depremde risk taşıyacak iller bulunuyor"dedi.
Antalya Kent Konseyi'nce hazırlanan rapordaki şu ifadelere de dikkatinizi çekmek istiyorum : "Antalya il merkezinde sayısı 100.000 civarında olduğu tahmin edilen mevcut çürük veya riskli yapı stokları hızla yenilenmelidir" İmar planlarının revize edilmesi gerektiği vurgulanan Antalya Kent Konseyi’nin raporunda şu görüşlere yer veriliyor: "Deprem-zemin, deprem-yapı, afet yerleşim alanları ve kentleşme ilişkileri iyi değerlendirilmelidir. İmar planlarına esas zemin etüt raporları-bilimsel araştırmalarla hazırlanmalıdır. Afet zamanında -Geçici İskan Alanları belirlenmeli. Simülasyonlarla afeti yaşatarak bilincin oluşmasını sağlayan İstanbul ve Bursa'da örnekleri yer alan Afet Eğitim Merkezi ve Müzesi Antalya’ya kazandırılmalıdır”
ANTALYA DA KAMU BİNALARININ
BÜYÜK BÖLÜMÜ ÇÜRÜDÜ
Olası bir deprem ya da tsunamide büyük kayıplar vereceği iddia edilen Antalya, yapıların büyük bölümünün çürüdüğü, çürümenin kamu binalarında daha çok olduğu belirtiliyor. Antalya Kent Konseyi'nin raporunda şöyle deniyor : “Antalya'da 2004 yılında 119 kamu binasında depreme dayanıklılık incelemesi yapılmıştı. Yapılan incelemede yapıların yüzde 70'i depreme dayanıksız, yüzde 13'ü ise 'yıkılması gerekir' sonucu çıkmıştı. Geçen süre içerisinde yıkılması gereken yapılar yıkıldı ve bazı yapılar ise güçlendirildi. Ancak kamu yapılarındaki denetim, özel mülklerde yapılmadı. Özel mülklerdeki oranın da benzer bir sonuç çıkma ihtimali korkutuyor”
ONLAR SİZİN UZMANLARINIZ
YANLIŞINA DÜŞMEYELİM
Küresel salgın net bir şekilde gösterdi ki bilime ve tekniğe gereken önemi ve değeri vermeliyiz. Yani şark kafasıyla düşünmenin, İMO Başkanı Mustafa Balcı'nın söylediği gibi imar barışı kafasıyla günü kurtarma çabasında olmanın hiç bir yararı yok. Bu nedenle Antalya için 7 şiddetinde deprem ve tsunami uyarısında bulunan teknik adamların sözlerine itibar etmeliyiz. Geçmişte bir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın Antalya'nın toplu ulaşım sistemine yönelik önerileri karşısında düştüğü 'Onlar sizin uzmanlarınız' yanlışına düşmeden meslek odası başkanlarının, uzmanların söylediklerine kulak verelim, itibar edelim. Küçük siyasi çekişmeleri, karalama düşüncelerini bir yana bırakarak, daha yaşanabilir bir Antalya için el ele verelim. Şu aşamada birlik, beraberlik ve dayanışmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız olduğunu da bir an olsun aklımızdanm çıkarmayalım.