Selçuklular döneminde Antalya’nın ilk Valisi olan Mübarizeddin Ertokuş, 16 yıl süren bu görevi sırasında Antalya’yı kültür eserleri ile donattığı gibi; burada inşa ettirdiği gemilerle, Akdeniz'de ilk Türk askeri deniz filosunu kurmuştur.

Daha önceki yazılarımın birinde Antalya’nın Selçuklu Sultanı I. Keyhüsrev tarafından fethini yazmıştım. Kaçıranlar için kısaca tekrar edeyim:
1206 yılında ticaret yapmak üzere Horasan’dan Antalya limanına gelen Türk tüccarların malları buradaki Frenkler tarafından ellerinden alınmıştı. Gemici tüccarlar bu olay üzerine Konya'da oturan Selçuklu Sultanı l. Gıyaseddin Keyhüsrev'in huzuruna çıktılar. Ağlaşarak dert yandılar ve dediler ki:
- Ey Yüce Hakan! Biz tüccar kafilesiyiz. Çoluk çocuklarımızın helâl yiyeceklerini kazanmak için başımızı tehlikeye koyduk. Yorucu yolculuklara katlandık. Çocuklarımızın gözleri yollarda kaldı. Mısır'dan mal alıp İskenderiye'ye geldik. Oradan bir gemi ile Antalya'ya geldik. Buradaki kâfirler ne kadar mallarımız varsa elimizden aldılar. Bizlere eziyet ettiler. Gülerek de bize Konya'da oturan Sultanınıza söyleyin de bizim elimizden mallarınızı geri alsın. Derdinize çare bulsun, dediler.
Birinci Keyhüsrev bu sözleri dinleyince fena halde hiddetlendi ve :
- And içerim ki, sizin mallarınızı geri alıncaya kadar yerimde oturmayacağım, diye tüccarlara intikam alacağını söyledi. Sultan ordunun hazırlanma emrini verdi. Birinci Keyhüsrev ordusunun başına geçerek Antalya'ya hareket etti. Bir kaç konak yer aldıktan sonra Antalya sınırına vardı. Antalya'yı her taraftan kuşattı. Mancınıklarla kalelere taşlar attılar. Zaman zaman kaleye hücumlarda bulundular. Kuşatma iki ay sürdü. Fakat Bizanslı ve Kıbrıslı Venedikliler karşı koyuyorlardı. Bunu gören Sultan ok ve yay yerine gürz ve kılıç ile hücumun başlamasını emretti. Kale duvarlarına merdivenler dayadılar. Sonunda Sultan bayrağını kalenin üzerine diktiler. Kale kapılarını da açtılar.
Güzel ve eşsiz Antalya Bizanslılar elinden alınarak Türk mülküne katıldı (5 Mart 1207) ve Horasanlı tüccarların elinden alınan gemileri kendilerine iade edildi.
O gün şehirde zafer şenlikleri yapıldı. Sultan işler tam düzene girene kadar Antalya da kaldı. Altıncı gün Antalya şehrinde bir uç beyliği kuruldu ve 11 Mart 1207 günü Antalya Valiliği’ne Mübarizeddin Ertokuş getirildi.

FETİHLERE KATILDI
Orta Asya'dan Anadolu'ya göçen Abdullah Beyin oğlu olan Ertokuş Bey, 1182 yılından itibaren Uluborlu Meliki Gıyasettin Keyhüsrev I'in has kölelerindendi. Gıyaseddin I, 1198'de bir gemiyle İstanbul'a geldiği zaman Ertokuş da yanındaydı. 1204'te Haçlı İstilâsında Gıyaseddin I İstanbul'dan Anadolu'ya geçti, Konya tahtına 1205'te uç beyleri ile işbirliği yapan Ertokuş'un yardımıyla oturdu. 1207'de Gıyaseddin I, Antalya'yı fethi sırasında Ertokuş'u Akdeniz kıyılarını fethetmesi için Antalya Subaşısı (vali) olarak görevlendirdi.
Mübarizeddin Ertokuş, Sultanın en güvendiği adamlarından birisi idi. Ertokuş, kısa zamanda şehirde düzeni sağladı, halkın güvenliğini temin etti. Yaptığı ilk işlerden birisi surları güçlendirmek, harap olan burç ve bedenleri tamir ettirmek oldu. Ambarlara zahire koydurdu. Cebehanelere cebe ve silahlar doldurdu. Şehre kadı, hatip, imam ve müezzin tayin
edip, mimber ve mihrap inşa ettirdi. Ayrıca savunma için şehre kale muhafızları, hisar erleri, neft atıcıları, zenberekçiler koydu. Mübarizeddin Ertokuş, 16 yıl süren bu görevi sırasında Antalya’yı kültür eserleri ile donattığı gibi burada inşa ettirdiği gemilerle, Akdeniz'de ilk Türk askeri deniz filosunu kurdu.
ANTALYALILAR’A KATLİAM
Sultan Gıyaseddin Keyhüsrev, Antalya'yı fethettiği zaman, Kıbrıs'tan gelen kuvvetlerin başındaki Gautier de Montbeliard'ı da esir etmişti. Ancak sonradan onu affedip serbest bırakmıştı. 1211-1212 Yılları arasında ortaya çıkan şehzade kavgaları sırasında Ertokuş Bey'in yokluğunu fırsat bilen Kıbrıs'taki bu kumandan, 1212 yılında Kıbrıslıların yardımıyla Hıristiyan halkı isyana teşvik ederek, Antalya üzerine yeni bir sefer düzenledi. 10 Haziran 1211 günü Cuma namazı vaktinde kenti zapt ederek, bütün Türkleri kılıçtan geçirdi ve kenti 4 yıl daha bağımsız yaptı.
Ancak düşmanın bu istilası uzun sürmedi. Antalya 1213'te Ertokuş tarafından yeniden alındı. Antalya Kalesi'ne ilk çıkan ve kente ilk giren Hameddin Yavl adlı Konyalı bir sipahi idi. Başta Gautier de Montbeliard da olduğu halde Hıristiyanları öldürüldü. Mubarizaddin Ertokuş Bey, Gıyaseddin Keyhüs’in iyi arkadaşı idi. Bunun üzerine izzeddin Keykâvus I kendisini tekrar Antalya Valiliği’ne tayin etti. Böylece kentin Bizans tarihi son buldu.
İLK TÜRK DENİZ FİLOSU
Alaeddin Keykubat'ın Sultanlığı döneminde Antalya Subaşılığı görevini devam ettiren Ertokuş, Kalonoros'un (Alaiye) fethine Antalya'da inşa ettirdiği gemilerle katıldı. Böylece onun sayesinde Akdeniz’de ilk Türk deniz gücü kurulmuş oldu.
Alaeddin Keykubad I.'in tahta çıkışından kısa bir süre sonra Venedik ile 8 Mart 1220'de yapmış olduğu antlaşma, Anadolu Selçukluları dönemindeki imtiyazlar hakkında geniş bilgi verir. Venedikli tüccarlara Türk topraklarında ticaret serbestisi, malları ve kendileri için güvenceler verilmiş, tehlike anında gemilerine sığınma hakkı tanınmıştır. Antlaşmada gümrük vergisi %2'dir.
Ertokuş, komşu Kalonoros Kalesi’ni (Alanya) de fethederek buraya tersane, kışlık saray ve imarethane yaptırdı. Limana Alâiyye adı verildi. Buraya bağlı Alara kalesini de savaşmaksızın aldı. Ertokuş Bey, Ermeniler ile Kıbrıs'taki haçlıların birleşmesini önlemek için Akdeniz’in sahillerinde akınlar düzenledi. Manavgat, Anamur ve Silifke’ye kadar Kilikya'yı 1226-1228 yılları arasında fethetti. Bu suretle Akdeniz kıyıları Türk'lerin eline geçmiş oldu (1227). Bu havaliye Vali olarak Kamereddin Bey tâyin edildi ve bu bölgeye de ‘İçel’ adı verildi.
Ertokuş Bey imarcı ve iyi bir yönetici idi. Antalya'da bir cami, Isparta'nın ilçesi Gelendost'ta Kudret Hanı adında bir kervansaray, Isparta'nın bir köyünde Atabek medresesini yaptırarak vakıf bıraktı. 1228'de şehzade Gıyaseddin Keyhüsrev II ile birlikte Erzincan'a gitti. Mengücüklülerin son hâkimi Muzafferüddin Han'dan Şebinkarahisar'ı barış yoluyla alarak Selçuklu topraklarına kattı. Selçuklu tabiliğinden ayrılıp Harizmşah'a bağlanan Trabzon Komnenosları üzerine bir sefer düzenledi. Kaleyi kuşattı, fakat alamadan geri döndü. 1231'de yapılan Yassıçimen savaşında yararlıkları görüldü, öldükten sonra Ertokuş yerine Şemşeddin Altun Apa şehzade Gıyaseddin II’ye atabek tayin edildi.
Antalya'nın İlk Valisi ve Komutanı olan Mübarizeddin Ertokuş Anadolu Selçuklu Devleti'nde I. Gıyaseddin Keyhüsrev, I. İzzeddin Keykavuş ve I. Alaeddin Keykubat'ın Sultanlığı döneminde 1207–1211 ve 1216–1228 yılları arasında Antalya'da 16 yıl vali ve komutan olarak görev yapmıştır.

RESİMLER:
RESİM 01: Ortaçağ’da Antalya, J. H. Pryor
RESİM 02: Antalya’nın ilk valisi Mübarizeddin Ertokuş
RESİM 03: Lusignan döneminde Antalya’nın Arması. (Tarkan Kahya, Toplumsal Tarih Dergisi, Şubat 2007, S. 56)