Denizi ve denizciliği seven dostlar ;
Ülkemizde denizciliğin sevilmesi ve tanınması amacıyla başladığım yazılarımın bu defaki konusu temel denizcilik eğitimi üzerine.

Seyir Fenerleri
Tekneler ve gemiler geceleri seyir halindeyken kendilerini diğer deniz araçlarına göstermek için çeşitli fenerler kullanırlar.Bunlara seyir fenerleri denir.Biz bu fenerlere bakarak teknenin veya geminin büyüklüğünü ve rotası hakkında rahatlıkla tahmin yapabiliriz.
Sancak Feneri: Teknenin sancak bordası üzerinde ve pruvasında sancağına doğru 112,5 derecelik bir açıdan görünen , yeşil renkli seyir feneridir.
İskele Feneri: Teknenin iskele bordası üzerinde bulunan ve pruvasından iskelesine doğru 112,5 derecelik bir açıdan görünen , kırmızı renkli seyir feneridir.
Silyon Feneri: Teknelerde direkte bulunan ve 225 derecelik açıdan görünen beyaz renkli seyir feneridir. Gemilerde bulunan tek silyon feneri geminin boyunun 50 metreden küçük olduğunu ifade eder. Eğer bir geminin önlü arkalı iki tane silyon feneri varsa geminin 50 metreden büyük olduğunu anlarız.
Pupa Feneri: Teknelerin kıç tarafına yerleştirilmiş ve 135 derecelik bir görüş açısı olan beyaz renkli seyir feneridir.


Teknede Yönler
Pruva / Fore : Teknenin baş tarafının ilerisi ile ufuk çizgisi arasında kalan alan.
Pupa / Stern : Teknenin kıç tarafının gerisi ile ufuk çizgisi arasında kalan alan.
Sancak / Starboard : Kıçtan bakıldığı zaman sağ taraf.
İskele / Port : Kıçtan bakıldığı zaman sol taraf.
Omuzluk / Quarter : Teknenin baş – kıç doğrultusu ile 45 derecelik açı yapan istikamet. Örnek olarak sancak baş omuzluktan yaklaşan bir gemi dendiği zaman Pruva ile Sancak arasından gelen bir gemi anlaşılır.
Sevgili denizi ve denizciliği seven dostlarım Pruvanız Neta , Rüzgarınız kolayına olsun.
www.martimarina.net