
Sevgili Denizci Dostlarım;
Bu hafta biz Denizcilerin Haftası . Onun için bu yazımı yapılacak olan etkinliklere ayırdım. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 85. yıldönümü bütün Türkiye genelinde olduğu gibi Antalya ve ilçelerinde de törenlerle kutlanacak . Bu sene Kabotaj Bayramını eskiden olduğu gibi yüzme yarışları , yağlı direk , denizden çipa çıkarma yarışmaları ile Antalya Büyükşehir Belediyesi , Antalya Deniz Ticaret Odası , Konsiad ın katkılarıyla Kaleiçi Yat Limanında kutlanacak olmasından dolayı son derece heyecanlı ve sevinçliyim.
Kabotaj Bayramı ve Kabotaj Haftası Antalya da 25-26 Haziran’da Optimist, Lazer ve Yat yarışları ile başlıyor. İlk gün olan 25 Haziran’da Optimist ve Lazer yelkenli yarışları Çelebi Marinada yapılacaktır. Sabah 9.00 da yelkencilere ve katılımcılara kahvaltı ikramından sonra Brifing verilecek ve yarışlara geçilecektir.
26 Haziran 2011 de gene Çelebi Marina da Yat Yarışları ile etkinlikler devam edecektir . Akşam saat 18.30 da Çelebi Marina / Yoma Restaurant / Plaj da katılımcılarla birlikte ödül töreni ve kokteyl tertip edilecektir.
Kaleiçi Yat Limanı etkinlikleri sabah saat 8.00 de Konsiad tarafından düzenlenecek Yüzme Yarışları ile başlayıp bunu takip eden sürede denizde kaybettiğimiz şehitlerimiz anısına denize bir çelenk bırakılarak resmi törenlerin yapılacağı Cumhuriyet Meydanına geçilecek . Yüzme Yarışları Konsiad ödül töreni 11.00 de Beach Park /Aydın beach – Hill Side önü 11 nolu plaj da yapılacaktır.
1 Temmuz Cuma günü ise sabah 09.00 ’da Cumhuriyet meydanında Atatürk anıtına çelenklerin konulması ile başlayacak tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması, günü anlam ve önemini ilişkin Denizcilik Müşteşarlığı Antalya Bölge Müdürü Sn Cihad Çataltaş'ın konuşmasını yapması ve Anıt Şeref defterinin imzalanması ile resmi tören kısmı sonlandıralacaktır.
DİGER ETKİNLİKLER
1 Temmuz 2011 (Kaleiçi Yat Limanı )
*Korunmaya Muhtaç çocuklar tekne turu Saat 17.00
*Ücretsiz Vatandaşlar Tekne turu Saat 17.00
*Kutlama Şenlikleri ve Ödül Töreni Saat 18.30-19.30
*Römorkör Su Gösterisi /Fener Alayı/Vatandaşlar Tekne Turu Saat 19.30
*Balık Ekmek Halkımıza İkram-Higlander Restaurant Önü-(Eski Yat Rest.) Saat 19.30-20.30
*Koktely ve Yemek İkramı Saat 19.30 – 20.30
* MARSİS Konseri Kaleiçi Yat Limanı Saat 21.15.
Bu etkinliklere tüm halkımızı davet ediyor ve katılmasını rica ediyorum. Bu sene düzenlenecek Kabataj Bayramı etkinliklerinden siz değerli denizci dostlara biraz bahsetmeye çalıştım . Sizlerden ricam bu etkinlikleri duyurulmasına katkı koymanızdır . Kaleiçinde tüm halkımızla birlikte olmayı deniz havasını ciğerlerimize çekmeyi ve paylaşmayı istiyoruz . Bu seneki etkinliklere katkı koyan DTO Yönetim Kuruluna ve Deniz Ticaret Odasında kurmuş olduğumuz çalışma gurubundaki arkadaşlarıma (Sn Cüneyt Koşu ve Sn Tuğba Balta) , Ortadoğu Liman Hizmetlerine AŞ’ye (Sn Nilüfer Gülerman Kalkan) , Çelebi Marina’ya (Sn Füsün Aldırmazoğlu), Kaleiçi Marina’ya (Sn Pervin Gürbüz ve Sn Umut Maden), Higlander ve Samuai Yatçılık (Hasan Demirkıran) Konsiad (Sn Emin Altıner ve Sn Murat Garan ) ve Liman Başkan lığına (Sn Hasan Tiryaki ve Sn Ahmet Kırık) ayrı ayrı teşekkür ediyorum . Lütfen unuttuklarım var ise özür diliyorum . Sağ olsunlar var olsunlar. İnşallah bu etkinliklerde bir nebze olsun Denizcilik Nostaljisini yaşatmış olur isek ne mutlu bizlere... Bu etkinlikler kapsamında Tüm dostlarıma başarılar dilerken sürcül-ü ihsan ettiksek af ola diyor hepinize saygılar sunuyorum.
Kabotaj Hakkında Kısaca
Kabotaj; Fransızca'da yakın kıyılarda, özellikle de bir ülkenin kendi limanları arasında yapılan ticari denizcilik anlamını taşımaktadır.
Türkiye’de, 20 Nisan 1926 Tarihinde kabul edilmiş olan kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girmiş ve bu Kanun, “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir.
Bu nedenle her yıl 1 Temmuz gününü “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutluyoruz.
Kabotaj Yasası ile amaçlanan Türk denizciliğinin gelişmesidir. Daha önceden kapitülasyonlarla yabancılara verilen haklar böylelikle denizde kendi vatandaşlarımız adına geri alınmaktadır.
Ancak, Kabotaj Kanunu ile kazandığımız avantajı, denizcilik sektörümüzün her alanında layıkıyla kullandığımızı söylemek de ne yazık ki mümkün değildir. Gerek yük taşımacılığında, gerekse yolcu taşımacılığında denizyollarını gerektiği gibi kullanamadık. Halbuki, 8333 km'lik sahil şeridi ve üç yanının denizlerle çevrili olması açısından ülkemiz, en ucuz ve en çevre dostu taşımacılık türü olan deniz taşımacılığını geliştirmek için her türlü avantaja sahiptir.
Yüz yıllardır Rumların 'orada cinler var, uzak durun' yalanlarına inanıp denize sırtını dönen vatandaşımıza denizi sevdirmeliyiz. Bu önemli günde doğru denizcilik politikalarıyla kabotaj taşımacılığını canlandırmanın yollarını aramalıyız.
MAVİ VATANIMIZA VE DENİZLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM.
Pruvanız Neta , Rüzgarınız Kolayına olsun ! ! !