Merhabalar Değerli Denizci Dostlarım;
2 konu gündeminiz olduğunu belirterek yazıma başlamak istiyorum.
1) DTO Antalya Şubesi Heyetinin Ankara’da 24.dönem Antalya vekillerimize yapmış olduğu ziyaret üzerine…
DTO Antalya Şb’si Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet EROL, Sayman Üye E.Serdar EYİLER, Yönetim Kurulu Üyesi bendeniz İzzet ÜNLÜ ve Şube Müdürü Cüneyt KOŞU’ dan oluşan bir heyetle, 12 Ocak 2012 Perşembe günü Antalya Milletvekillerimiz ile görüşmelerde bulunmak üzere Ankara’ya bir seyahat gerçekleştirdik .
Ziyaret Programı çerçevesinde heyetimiz için açtırdıkları toplantı salonunda CHP Antalya Milletvekilleri Deniz BAYKAL, Av. Gürkut ACAR, Dr. Arif BULUT, Osman KAPTAN, Yıldıray SAPAN ve 23.dönem Milletvekili ve DTO Antalya Eski Başkanı Hüsnü ÇÖLLÜ ile bir araya gelinerek Odamız tarafından hazırlanmış olan Denizcilik Envanteri ve Bölgemizdeki Denizcilik sorunlarımız / projelerimizle ilgili milletvekillerimize bilgi aktarıldı . Bu görüşmenin ardından sırasıyla MHP Antalya Milletvekili Tunca TOSKAY, AK Parti Antalya Milletvekili Sadık BADAK ve Ak Parti Antalya Milletvekili Menderes TÜREL makamında ziyaret edildi ve milletvekillerimizle Denizciliğimiz hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.
Ziyaret Programı çerçevesinde görüştüğümüz Milletvekillerimizin tamamına iletilen konular, sorunlar ve çözüm önerilerimiz Milletvekillerimiz tarafından ilgiyle karşılanarak, projelerimiz için destek sözü alınmıştır. Ayrıca Mart ayı sonunda gerçekleştirmeyi planladığımız Kurvaziyer Turizmi konulu 7.Antalya Denizcilik Sempozyumu’na , programlarının uygun olması durumunda katılacaklarını da belirtmişlerdir .
Türkiye’nin, belki de en geniş, deniz turizmi alanına sahip bölgesi olan Antalya’nın Denizciliğine ışık tutan, üyelerinin ve bölge halkının menfaatlerini göz önünde bulundurarak denizciliği geliştirmeyi hedefleyen Deniz Ticaret Odası Antalya’da bir meslek odası olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Milletvekili ziyaretlerimizin temel nedeni de bu olmuştur.
Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz bütün ziyaretlerde ana gündem maddemiz Denizcilik olmakla birlikte, Deniz Ticaret Odası her meslek odası gibi kimliğine ve siyaset ötesi duruşuna, ziyaret ettiğimiz Milletvekillerimiz de DTO’nun bu duruşuna özellikle hassasiyet göstermektedirler.
Deniz Ticaret Odası siyaseti bu ülkenin denizciliğini geliştirme sürecinde yasal alt yapının düzenlenmesi açısından değerlendirmekte ve siyasi partilerle olan ilişkisini bu standartta sürdürmektedir.
Ziyaretlerimizin değerlendirmeleri DTO iletişim araçları ve saygıdeğer basın aracılığıyla üyelerimize ve aynı zamanda Antalya kamuoyuna iletilmektedir.
2) DTO ya iletilen biz Denizcileri ilgilendiren bir Kanun çıktı bu konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
2 Şubat 2012 de yürürlüğe girecek.
Bu kanun şu şekilde.
Karar Sayısı : 2011/2306
5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki sürenin yeniden belirlenmesine ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulması; Dışişleri Bakanlığının 6/10/2011 tarihli ve 906439 sayılı yazısı üzerine, adı geçen Kanunun 30 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 10/10/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır.
10/10/2011 TARİHLİ VE 2011/2306 SAYILI
KARARNAMENİN EKİ
KARAR
Kalış süresi
MADDE 1 – (1) 5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki süre, vize muafiyet süresi veya vizede belirtilen kalış süresi yeterli ise yabancının Türkiye'den çıktığı gün itibarıyla önceki 180 gün zarfında 90 gün olarak uygulanır.
(2) Yabancının Türkiye'deki vize muafiyeti süresi veya vizede belirtilen kalış süresi 90 günden az ise 90 güne tamamlanacak şekilde yurt içinden uzatılabilir.
Yürürlükten kaldırılan mevzuat
MADDE 2 – (1) 5683 sayılı Yabancıların Türkiye'de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasındaki sürenin 90 gün olarak uygulanmasına ilişkin 22/12/2003 tarihli ve 2003/6641 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 3 – (1) Bu Karar, 1/2/2012 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 4 – (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Sevgili dostlar bu ne demek biliyor musunuz .?
Kurunun yanında , Yaş ta yanmak demek. !!!
Marinalarda konaklayan Yabancı Yatçıları ve mürettebatlarını ilgilendiren bu kanun dolayısıyla bizleri de yakından ilgilendiriyor. Bu kanunla yabancılar Türkiye de 180 gün içinde 90 gün kalabilecekler. Toplam yıl içinde 6 ay kalabilecekler.
NELER OLUR : !!!
1) Bu yeni, genelge uygulanmaya başlandığı anda, 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren marinalarımızda konaklayan yabancı yat sahiplerinin önemli bir kısmı etkilenecektir.
2) Bu gelişmenin ve 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren uygulanacak olan Bakanlar Kurulu kararının, çok sayıda yatın 2012 yılından itibaren Türkiye sahillerine gelmesini engeleyeceğini ve kıyılarımızda konaklayan çok sayıda yatın da ayrılmasına neden olacağını tahmin etmekteyim.
3) Yat sahiplerinin 90 günlük vize süresi sonunda yurt dışına çıkarak 1 veya birkaç gün sonra geri gelerek yeni bir 90 günlük vize alma şansı tamamen ortadan kalkmıştır.
4) Şayet yat sahibinin belgeli bir yat limanı ile sözleşmesi varsa, belgeleyebileceği şekilde emekli ise veya Türkiye de faaliyette bulunan bankalardan birinde açılmış şahsi banka hesabında da belirli bir rakam mevcutsa, az bir formalite ile 7 – 14 gün arasında değişen bir sure içinde, Yatı için yat limanı ile yaptığı sözleşme süresini geçmemek üzere, İkamet Tezkeresi alma imkanına sahip idiler .
5) Ancak Türkiye sahillerine yeni gelecek olan bir yatın sahiplerinin, Nisan – Mayıs aylarında Türkiye’ye girdiklerini ve genellikle yaz ayları sonunda Ekim ayından itibaren geçerli olmak üzere yat limanlarımız ile sözleşme yaptıklarını düşünürsek, bu kişilerin İkamet Tezkeresi alma imkanları olmayacaktır ve Temmuz ayında yurtdışına çıkmaları istenecek ve Eylül ayı sonunda veya Ekim ayı başında tekrar geri gelebilecekleri bildirilecektir.
SONUÇ:
ÖNERİ / ACİL EYLEM PLANI: !!!
Dışişleri Bakanlığı tarafından talep edilen ve Bakanlar Kurulu Kararı gereği İçişleri Bakanlığı tarafından uygulamaya konulacak vize uygulamasında, Dışişleri Bakanlığı uygun görüşü alındığı taktirde, Genelge ile veya Genelgenin yetmemesi halinde tekrar bir Bakanlar Kurulu Kararı ile 180 gün içinde 90 gün vize uygulamasından Yabancı Bayraklı Yat sahipleri ve mürettebatlarının muaf tutulacağı konusu kararlaştırılabilir.
Hepiniz saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
Pruvanız Neta, Rüzgarınız Kolayına Olsun.