Romatizmal hastalıklarda ağrıyı azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmak için beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri olmazsa olmazdır.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek , hücrelerimizi korumak ve ağrılarımızı azaltmak için beslenme alışkanlıklarımızı yeniden düzenlememiz gerekmektedir.
Öncelikle;
Hayvansal proteinlerden (et, yumurta, süt ve süt ürünleri) mümkün olduğunca uzak durmak
Beyaz un ve onunla üretilmiş her türlü besinden uzak durmak
Şeker ve tatlandırıcılardan uzak durmak
Protein ihtiyacımızı da karbonhidrat ihtiyacımızı da sebzeler, meyveler ve bakliyatlardan (mercimek, kuru fasülye, nohut vb) karşılamak
Yağ ihtiyacımızı kabuklu yemişlerden (ceviz, fındık, badem vb) ve gerçek tohumlardan (zeytin, ayçiçeği, keten tohumu, kabak çekirdeği vb) ve soyadan karşılamak
Zencefil, zerdeçal gibi doğal iltihap önleyici gıdaları diyetimize eklemek
Bol su içmek faydalı olur .
Gerçekte besin duyarlılık testleri ile beslenme düzenlenmesi daha doğru bir yaklaşımdır.
Vitamin -mineral düzeylerine bakılarak; vit D, vit E, vit C, vit K2, çinko, selenyum ve omega 3 takviyeleri doktor kontrolü altında uygun miktarda alındığında ağrıyı ve inflamasyonu azalttığı gözlenmiştir.
Fazla kilolardan kurtulmak, yeşil ve beyaz çayı siyaha tercih etmek, olabildiğince tarım ilacı kullanılmamış organik gıdalar ile beslenmek ve aerobik egzersizleri(yüzme, hafif tempo yürüyüş vb) günlük hayatımıza katmaya çalışmak ağrısız bir yaşam için yardımcı olacaktır.