Gıda ve suyla gelen tehlikeye , istatistiklere dayanarak hep birlikte göz atalım.
Bugün biliyoruz ki gıdalar aracılığı ile yaklaşık iki yüzden fazla hastalık insanlara bulaşabilmektedir. Bu hastalıkların kaynaklarını ise, bakteriler, virusler, parazitler ve kimyasallar oluşturmaktadır. Dünyadaki hastalık yükünün önemli bir bölümünü gıda kaynaklı hastalıklar oluşturmaktadır. Dünyada her yıl, ya klaşık iki milyon kişi gıda ve su kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmektedir.
Bu hastalıklar gıdaların üretim sürecinden başlayarak, taşıma, depolama, üretim, pişirme, saklama ve sunum noktalarında sistemsizlik nedeniyle, ürünlere bulaşan fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenler nedeniyle meydana gelmektedir.
Gıda kaynaklı hastalıkların özellikle hassas gruplar dediğimiz, yaşlı, kronik hasta, hamile ve çocuk ve bebeklerde daha etkili olduğunu görmekteyiz. Örneğin Listeria bakterisi bu hassas gruplarda %20-30 oranında mortaliteye (ölüm) neden olma ktadır. Yine verotoksin üret en E.coli, özellikle çocuklarda hemorajik kolit e(kanlı is hal) ve hemolitik üremik sendroma (akut böbrek yetmezliği) neden olmaktadır. Bunun yanı sıra salmonella, campylobakter en sık görü len patojenler olarak karşımıza çıkıyor.
Peki neden bu kadar artıyor bu gıda kaynaklı hastalıklar. Sizlerin “ bundan yıllar önce ne gıda güvenliği sistemi vardı ne de bu kadar hastalık ” dediğini duyar gibiyim. Mikroorganizmaların hastalık yapma yeteneği ve gücü yıllarla birlikte değişiyor. Önceden bilinmeyen riskler yeni analiz teknikleri ile ortaya çıkıyor. Artık eskisi gibi değil gıda üretimi, çok sayıda üretilen gıdalar , uzun gıda ve tedarik zincirleriyle tüketicilere ulaşabiliyor artık. İklimin ve ekolojinin değişme si ve ile yeni çevresel kirleticiler var artık hayatımızda , daha önce olmayan. Sosyal şartlar değişiyor, beslenme alışkanlıklar aynı şekilde, turizmin ana kaynağı olan insanlar , artık daha sık yer değiştiriyor. Gıda ve yem ticareti her geçen gün artıyor.
Aslında sanitasyon ve hijyen kavramları da çok yeni değil. MÖ. 460 ile 370 yılları arasında yaşayan Hipokrat sanitasyonun ilk kuralını o zamanlar koyuyor. Primum non nocere (Önce zarar verme). Koruyuculuk ilk ilkemiz olmalı diyor Hipokrat. Sanitasyon Latince’de sağlık anlamına gelen sanitas kelimesinde köken alıyor. Geniş bir tanımlamayla, insan sağlığının iyileştirilmesi, korunması ve sağlığının tekrar kazanılmasında uygulanacak ilkeleri içeriyor.
Hijyen kavramı ise gıda güvenliğinde; ortamdan hastalık yapıcı etkenlerin uzaklaştırılarak sağlıklı ortamın oluşturulması ve bu sağlıklı ortamın korunması için yapılan her şey olarak tanımlanıyor.
Her ne kadar gıda kaynaklı hastalıklar iki yüzden fazla olsa da belli temel kurallar var bu hastalıklardan
Bu makale 10863 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
Kayıtlı Yorumlar
Cox gozel super, tam stil ve cox elitar svyeeili bir mekan. Dostumun toyunda bu mekanda oldum cox boyuk hezz aldim,butun dostlara tanislara meslehet gorurem. Boyuk zovq verici bir mekan. Tesekkurler butun NEON PALACE kollektvine,halaldi.
Pqxesg Güçlü
03.06.2012