TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Adayı Ali Bilir, Antalya’da seyahat acentaları ve basın ile buluştu. Adaylığı süresince 66 şehri gezip sektörün sorunlarını konuşarak çözümlerini anlatan Bilir, bu sefer Antalya’da sektörü değerlendirdi. Birikmiş sorunları ele alarak önemli açıklamalarda bulunan Bilir, “Kültür ve Turizm Bakanımızla yaklaşık 3 saatlik bir görüşme yaptım. Bu görüşmenin gündeminde bizim acentalarımızda yaşadığımız sorunlar ve bu sorunların çözümü vardı.” dedi.
“PAYLAŞIMLI OFİS KULLANIMININ ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ”
Şube ve merkez acentalarımızda yaşadığımız sorunları çözeceğiz vurgusu yapan Ali Bilir, “Kıymetli meslektaşlarım biliyoruz ki bizim önemli sorunlarımızdan biri de şube merkez acentalarımızda yaşadığımız çözüme ulaşabilecek sorunlarımız. Biz şu anda şubelerimizi merkez acentamızdan ayrı devredemiyoruz. Artık şubelerinizi merkezden ayrı belge ile devredebileceksiniz. Ben geçtiğimiz hafta Kültür ve Turizm Bakanımız ile 3 saatlik bir görüşme yaptım. Sayın Bakanımıza 2 sayfalık bir bülten götürdüm ve şöyle sordum, ‘Sayın Bakanım biz 62 vilayet gezdik ve ben meslektaşlarımıza bir acentacı olarak yaşamış olduğum sorunlarımızı anlatıyorum. Bizim aynı aidatı veren aynı ücret ile kurulan şubelerimiz var. Bu şubelerimizi merkezimizden bağımsız devredebilir miyiz?’ Evet devredebilirsiniz dedi. Ve bundan sonra merkezden bağımsız şubeler belge ile devredilebilecek. İkinci olarak bizim şubelerimiz geçici olarak faaliyetlerine ara verdiğinde 1618 sayılı yasaya göre şubelerimizi merkeze alamıyoruz. Geçici süre faaliyetlerini durduran şubelerimizi artık merkeze alabileceğiz ve paylaşımlı ofis kullanımının önünü açacağız. Birden fazla meslektaşımız aynı ofisi, aynı masayı paylaşabilecek. Bunları konuştuk ve Sayın Bakanımızdan sözünü aldık.” ifadelerini kullandı.
“ŞEHİRİÇİ YOL GÜZERGAH BELGELERİ İSTENMEYECEK”
Turizm taşımacılığında sıkıntıların çözümüne odaklı konuşan Bilir, “Taşımacı arkadaşlarımız biliyorsunuz ki 8+1 araç satın alıyorsunuz, D2, B2 araç belgesini işletmeniz için 9+1’e çevirip üzerinde tadilat yapmanız gerekiyor. Bu hem vakit kaybı hem maddi bir kayıp oluyor. Artık Ulaştırma Bakanımız ve İçişleri Bakanımız ile bu sorunumuzu çözebiliyoruz. Siz 8+1 araç aldığınız zaman direk olarak D2, B2 araç belgelerini işletebileceksiniz. Bu belgelerin açıklaması ‘uluslararası ve şehir içi tarifesiz yolcu taşımacılığı’ değil mi? Tarifesiz yani bu turizm aracı. Turizm deyince şehirlerde ülkelerde artık sınır yok. Bizim de turizm araçlarımız da şehirler arası artık sınır olmayacak. Sizden şehirci yol güzergâh belgeleri istenmeyecek. Bunu yetkililer ile konuştuk. Niçin bu zamana kadar bu sorunu çözmediniz diye sorduğumuzda kimse bize gelip bunları anlatmadı deniliyor. Bunu da nasıl çözeceğiz arkadaşlar bütün Belediyelerimizin bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı Mali İdareler Genel Müdürlüğünden bir yönetmelik çıkartacağız. İl Valiliklerimize, İl Emniyet Müdürlüklerine bunlar aktarılarak sizden yol güzergâh belgeleri istenmeyecek.” dedi.
PLAKALARI DİJİTAL SİSTEME GEÇİRECEĞİZ
TÜRSAB’ın seyahat acentaları ile ticaret yaptığına değinen Ali Bilir, “Kültür turu yapan acentalarımızın araçları önüne koyduğu plastik plakayı parayla satın alıyorsunuz değil mi? Bu plakaları nerden alıyoruz TÜRSAB’dan. Hani TÜRSAB sizinle ticaret yapmayacaktı? Biz bundan yaklaşık 2 buçuk ay önce yönetim kurulunda 2023 yılı plaklarının hangi renk olacağını tartıştık. Yeşil mi, kırmızı mı? olsun diye. Bana fikrimi sordular. Ben de ‘sizlere fikrimi 3 yıl önce söyledim plakaları dijitalleştirelim TÜRSAB’ı dijital sisteme aktaralım’ dedim. Arkadaşlar bugün baktığımızda artık teknoloji devrindeyiz her şeyimizi internetten halledebiliyorken TÜRSAB’ın hala evraklarla uğraşıyor olması bizim için bir sorun. Öyle olunca TÜRSAB için dijitalleşme ihtiyacı doğuyor. Seyahat acentalarımız tura çıkmadan önce her tur için ayrı ayrı tur listesi, acenta sözleşmesi, rehber sözleşmesi vs. evrak hazırlıyor. Bu evrakları da hazırlamak acentalarımızın oldukça vaktini alıyor. Zamanı verimli kullanmak ve evrak yükünden kurtulmak için TÜRSAB’ı dijitalleştireceğiz. Tur araçlarının önündeki plastik plakayı da dijital sisteme aktaracağız. Plastik plaka kullanımına son vereceğiz.” ifadelerine yer verdi.
“MESLEĞİMİZİ NESİLLERE AKTARMAK İÇİN...”
Seçime sayılı günler kala mesleğimize sahip çıkalım ifadelerini kullanan Bilir, “Ben eşimle beraber 66 şehir gezdim. Çünkü bu bizim mesleğimiz ve bizim mesleğimize sahip çıkmamız gerekiyor ki sorunları ortadan kaldırarak gelecek nesillerimize taşıyalım. Biliyorsunuz mesleğimizin geleceğini ilgilendiren 25.Dönem olağan genel kurulumuza sayılı günler kaldı. Gelin bu seçimde hep beraber mesleğimize sahip çıkarak bir karar verelim. Eskiye dönüşün yolunu ya tekrar açacağız ya da artık asla eskiye dönüş yoktur diyeceğiz.” dedi.