BELEDİYELER

Korkuteli'de tartışmaya son nokta: Arasta Projesinde Söz Bakanlıkta

- Başkan İşlek; ''CHP, İyi Parti ve Saadet Partili meclis üyeleri, Korkuteli’nin gelişimini engellemek, Antalya’nın gözdesi olmasının önüne geçmek için mahkemelerde davalar açmıştır.'' - “ Korkuteli’nin değişimi ve gelişimi için 7 gün 24 saat çalışmaya devam edeceğim.”

Korkuteli Belediye Başkanı Ömer İşlek Projesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Ömer Başkan, Arasta ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kendilerine verdiği yetkiyi bakanlığa iade ettiklerini belirtti.

Bugün makamında basın toplantısın düzenleyen Ömer Başkan’a MHP Antalya İl Başkanı Hilmi Durgun ve MHP Korkuteli İlçe Başkanı Medine Yapılmışev’de eşlik ettiler. İlk olarak toplantının açılış konuşmasını yapan Ömer Başkan; “ Değerli Korkuteliler; 31.03.2019 seçimlerinden bugüne kadar geçen 23 aylık sürede Korkuteli’mizi geliştirmek, değiştirmek ve Antalya’daki Korkuteli imajını daha da pekiştirmek için az zamanda hep beraber Korkuteli için büyük işler başardık. Bu yaptığımız yatırım ve projelerde, siz değerli Korkuteli halkına bize verdiğiniz maddi ve manevi destekler için müteşekkirim. Bu yapılan projelerle Korkuteli’mizi, konuşulan ve yatırım yapılmak istenen bir ilçe haline getirdiğimizden dolayı onurluyum, gururluyum ve sevinçliyim. Fakat son 6 aylık süreçte baştan ben olmak üzere; ekibim, meclis üyelerim ve teşkilatımız üzerinden yalan ithamlarla, karalama çalışmaları yapılmaktadır. Karalamayla, dedikoduyla, korkutmaya çalışarak sindirmeye, yapılmakta olan işleri engellemeye odaklanmaları, Pazar ve esnafımızın da zararına neden olmaktadır. Bu 6 ay içerisinde söylemek gerekir ise; CHP, İyi Parti ve Saadet Partili meclis üyeleri, Korkuteli’nin gelişimini engellemek, Antalya’nın gözdesi olmasının önüne geçmek için mahkemelerde davalar açmıştır. Özellikle Mart ayı Korkuteli Belediye Meclisi’nde Meydanı boş bularak, bunca emeğin karşılığı olan Korkuteli’mizin kazanımlarını silmek, belediyemizin iş ve işlemlerini sekteye uğratmak, iş yapamaz hale getirmek ve siz 60 bin Korkuteli’nin menfaatleri yerine, kendi siyasi gelecek ve menfaatlerini önde tutmak için bazı hukuksuz kararlara imza atmışlardır, sırf Ömer İşlek Korkuteli’nin geleceğini düşündüğü için, maalesef bizlere kara bir Mart ayı yaşatmışlardır” dedi.

“ Korkuteli’nin değişimi ve gelişimi için 7 gün 24 saat çalışmaya devam edeceğim.”

Ömer Başkan; “ Ama bilinmelidir ki; içinde büyüdüğümüz Ülkücü ve Milliyetçi benliğimiz her zaman olduğu gibi, mevzu bahis vatan ve millet ise gerisi teferruattır diyerek, içinde bulunduğumuz bu olumsuz durum ve koşulları görmezden gelerek, Korkuteli’nin geleceğini, kaderini değiştirecek ve Antalya’nın gözdesi olacak projelerimizin gerçekleşmesi için birtakım kararlar almamı zaruri kılmış ve beni bu kararları hayata geçirme noktasına getirmiştir. Arasta kentsel dönüşüm projesinin bürokratik iş ve işlemleri 14 ay içerisinde bitmiş, gerekli izinleri alınmış, mimari projeleri çizilmiş, imar planlamaları yapılmakta olup, Sözleşme ve Arasta yapım ihalesi aşamasına 1 Ocak 2021 tarihi itibari ile gelinmiştir. Ancak son 3 ayda Arasta projesinin bu aşamalara geldiğini bilen CHP, İyi Parti ve Saadet Partili meclis üyeleri ve ilçe teşkilatları, ilçemizdeki sorunsuz yürütülen projemizi çözümsüz hale getirmek için ellerinden geleni yapmışlardır ve bunda da başarılı olmuşlardır. İlçemiz Arasta Projemiz içerisinde kalan pazar yeri ile ilgili çok gerilmiştir.” Diye Konuştu.

“Benim bu meclis ile Projesi’ni gerçekleştirmem olanaksız hale gelmiştir.”

Ömer Başkan; “ Korkuteli Belediyesi Meclisi’nin, Kentsel Dönüşüm Projesi’nin yapım aşamalarında, her ne kadar söz hakkı olmasa da, belediye başkanı olarak bütün ilçenin katılımı ve desteği ile böyle bir projeyi hayata geçirmek dileğimden dolayı, belediyemize Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından devredilen yetkileri, Korkuteli Meclisi ile paylaşmış ve hak sahipleri ile yapılacak olan sözleşmeyi ocak ayı meclisine getirmiş idim. Anlayacağınız üzere sadece basit bir sözleşme safhasının bile incelenip onaylanmasını 3 aydır beklemekteyim. Hepimizin şahit olduğu, yaşanan bu olaylardan kaynaklı benim bu meclis ile bu anlamsız siyaset ile şahsi menfaat beklentisi içinde olanlarla, Arasta Projesi’ni gerçekleştirmem olanaksız hale gelmiştir. 23 aydır şahsımın, meclis üyelerimizin ve teşkilatımızın göstermiş olduğu asaletli duruş, her türlü kışkırtma, iftira ve kumpas olaylarına rağmen değişmemiş ve de değişmeyecektir. CHP, İyi Parti ve Saadet Partili Meclis üyelerinde, Korkuteli’nin gelişmesi ve değişmesi için, bu asaletli duruştan eser yoktur, bundan sonra da olmayacağı aşikârdır. Bu yaşanan tiyatronun asıl sebebi Pazar yeri değil, ARASTA Projesi’nin yapılmasına engel olunmaktır. Sonuç olarak geldiğimiz bu noktada içinde bulunduğum koşul ve imkânları düşünmeden, vazifemi yerine getirmek ve Korkuteli’mizin kaderini değiştirecek, geleceğini aydınlatacak ve Antalya’nın en büyük 5’inci yatırımı olacak Arasta Projesi’nin bir an önce başlayıp bitmesi adına, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Korkuteli Belediyesi’ne vermiş olduğu bütün yetkileri Bakanlığımıza iade ediyorum. Biliyorum, eminim ve inanıyorum ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bir an önce Arasta projesi yatırımına başlayacak ve bitirecektir. Bugünden itibaren Arasta Projesi’nin hayata geçmesi için şahsım, belediyemiz, meclis üyelerimiz, teşkilatımız ve ekibim, aynı inanç ve azim ile üstümüze düşen bir görev olur ise eksiksiz yerine getirmek için çalışacak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bir an önce Arasta Projesi inşaatına başlayıp bitirmesi için elinden geleni yapacaktır.” Dedi.
“Tiyatronun asıl sebebi Pazar yeri değil”

Ömer Başkan “ Son olarak bu süreç içerisinde Projemizin bu kadar hızlı ve kısa sürede bürokratik işlemlerin tamamlanmasında ve hemen inşaata başlayabilme safhasına gelmesinde katkı sağlayan başta Dış İşleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu olmak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a, Milliyetçi Hareket Partisi Antalya Milletvekilimiz Sayın Abdurrahman Başkan’a, Arasta Projesi için bakanımızla görüşmelerimizi sağlayan Antalya milletvekilimiz Mustafa Köse’ye, 7 gün 24 saat her daim Korkuteli’nin gelişimi ve değişimi için yol açmaya çalışan İl Başkanım Hilmi Durgun ve il yönetimime, gece gündüz, iyi günde ve kötü günde şahsımım ve Belediyemizin projelerinin arkasında duran ilçe teşkilatıma, Korkuteli’nin DEĞİŞİM’i için benimle yürüyen Meclis üyelerime, desteğini esirgemeyen eski ve yeni tüm Korkutelili siyasilere, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum tarafından “Bu projeyi Türkiye’ye deki tüm belediyelere örnek proje olarak gösterelim” demesini sağlayan Arasta Projemizin mimarı Sayın Şefik Birkiye’ye, sürecin bu kadar hızlı ve çabuk bu aşamaya gelmesinde emeği olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratlarımıza ve tabi ki sırf Proje hızlansın diye aylarca uykusuz geceler bile geçiren ekibime ve Belediye bürokratlarımıza sonsuz teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum. Sürecin bu hale gelmesine sebep olanları, pazarcı esnafımız ve arasta esnafımızı zor durumda bırakarak onlar üzerinden ahlaksızca siyasi rant sağlamaya çalışanları önce Yüce Allah’a havale ediyorum ve sonra feraset sahibi siz değerli Korkuteli’lerimizin takdirine bırakıyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Korkuteli’nin değişimi ve gelişimi için var gücümle 7 gün 24 saat çalışmaya devam edeceğim. Takdir sizin hüküm Allah’ındır. Az Laf Çok İş.” İfadelerini kullandı.
“Ahlaksızca siyasi rant sağlamaya çalışanları önce Yüce Allah’a havale ediyorum”
Ardından gazetecilerin sorularını MHP Antalya İl Başkanı Hilmi Durgun cevapladı. Gazetecilerin mevcut Pazaryeri ne olacak bir düşünceni tasarrufunuz var mı? Sorusuna Başkan Durgun; “ Ben öncelikle yayınımızı izleyenler ve tüm hemşerilerimize hayırlı cumalar diliyorum. Cumanın Hayrı, feyzi hepimizin üzerine olsun. Pazaryeri ile ilgili sorunuza gelecek olursak. Az önce belediye başkanımızın da ifade ettiği gibi Pazaryeri alanı olarak ifade edilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından rezerv alan olarak ilan edilen alanın içindeki bir alandır. Bu alanın içerisindeki Pazaryeri olarak adlandırılan bölgenin mahkeme kararı ile de can ve mal güvenliği riski taşıdığına dair karar vardır. Dolayısı ile biraz önce Ömer Başkanında dediği gibi Kentsel Dönüşüm Rezerv Alanı ile belediyemizdeki iş ve işleyişle alakalı yetkiyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iade ediyoruz. Dolayısı ile bu bölge ve Kentsel Dönüşüm Rezerv Alanı ile ilgili alakalı sorumluluğumuz kalmadı. Bu saatten sonra Pazaryeri ile ilgili can ve mal güvenliği riski konusu ise riski oluşturanlardadır. Riski oluşturanlara ısrar edenlerdedir. Konunun bu saatten sonra hukuki yönü budur. Şuan oranın yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığındadır. Korkuteli Belediyemize işlerin hızlı, kolay ve yürütülebilir olması adına bakanlığımız tarafından bir yetki verilmişti onama yetkisi hariç, her şart ve koşul altında belediyemizin yaptığı işlemlerin onamasını daha sonra bakanlık yapıyordu. Tekrar söylüyorum bu pazaryeri 50 dönümlük Kentsel Dönüşüm Rezerv Alanı içinde bir alandır. Yani bütün yetki sorumluluk bakanlıktadır. Ama 4.İdare Mahkemesi bu 5 bin metre karelik alanla ilgili can ve mal güvenliği riski vardır diye bir karar vermiştir. Belediyenin görevi mahkemenin verdiği kararı yürütme olarak geciktirmeden uygulamaktır. Sanki belediyemiz Pazaryerinin kurulmasını istemiyor gibi bir algı oluşturuldu. Biz mahkemenin, kanunun, hukukun emrettiğini yürütme olarak uygulamak zorunda olduğumuzu ifade ettik. Az önce Belediye Başkanımız ifade etti haksız yere ortalık gerildi. Bu gerginliğin son bulması adına bizim burada sorumluluğumuz yoktur diyoruz. Bu saatten sonra sorumluluk bu riski oluşturanlardadır.” Dedi.
“Pazaryeri ile ilgili can ve mal güvenliği riski konusu riski oluşturanlardadır.”
Gazetecilerin bu açıklamalardan sonra Projesi iptal mi edildi belediye tarafından nasıl bir süreç işleyecek. Sorusuna Ömer Başkan; “ Arkadaşlar 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunda bir yer Kentsel Dönüşüm Rezerv Alan ilan edildiği anda demin de sayın il başkanımın dediği gibi o alanda kentsel dönüşüm gerçekleştirilinceye kadar bütün yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığındadır. Fakat Türkiye’de kentsel dönüşümlerin hızlı ilerleyebilmesi adına bakanlık ilgili Belediyelere yetki devri yapar.

Onama yetkisi hariç. Proje bakanlığın projesi. Mimari projesinden tutun, imar durumundan tutun, hak sahipleri ile yapılacak olan sözleşme safhasına kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığınındır. Biz, az önce isimlerini saydığım ve teşekkür ettiğim isimler sayesinde yetkiyi aldık. Ve 10 ay gibi çok kısa bir sürede yüzde doksan beşe getirdik. Yani aslında sadece bir sözleşme imzalayarak hak sahipleri ile uzlaşarak, ihaleye çıkıp bir müteahhite verip 14- 16 ay içinde bitirebilecek durumdayız. Fakat şuan ilçemizde başlangıç ve basit durumda olan sözleşme de bile Korkuteli’deki siyasetçileri ve meclisi üç aydır geçemiyoruz. Dolayısı ile burada proje iptal edilmiş değil. Madem kısır bir siyaset yapılıyor, maden anlatamıyoruz kendimizi, madem yalan dolanla esnafımızın aklı karıştırılıyor. Bu projenin bir an önce yapılabilmesi için ben aldığım yetkiyi iade ediyorum. Dolayısı ile ve inanıyorum ki çok hızlı bir şekilde bakanlığımız burası ile ilgili zaten yüzde doksan beşi bitmiş süreci tamamlar. Bizde Korkuteli Belediyesi kurumsal kimliği, belediye başkanı olarak şahsım, siyasi bir ihtiyaç olduğu zaman teşkilatımız sahada bu projenin bitmesi için elimizden geldiğince bakanlığımıza yardımcı olmaya çalışacağız. Proje iptal olmuş değildir. Sadece Korkuteli’ndeki bu kaosla, bu siyasi yapı ile bu dedikodu ve duyumlarla, bu asaletli olmayan duruş ve meclisle biz maalesef bu işin içinden çok kısa sürede çıkamayacağımız için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına biz yetkilerimizi iade ediyoruz.” Dedi.

“ Korkuteli’nin hayalidir hedefidir”
Hilmi Durgun; “ Biraz daha açıklayıcı olması açısından şunu da ifade etmekte fayda var. Bakanlık bu yetkiyi iş ve işleyişin hızlı olması için devretti. Ama basit bir sözleşmeyi bile üç aydır geçiremiyoruz demek ki hızlı olamıyoruz. Hızlı olmamasının gerekçesi basın metninde de belediye başkanımızın ifade ettiği gibi CHP, İyi Parti ve Saadet Partili meclis üyelerinin sözleşme ile ilgili Pazaryerini ‘de bahane etmek kaydıyla bu işi savsaklamalıdır. Biz de diyoruz ki, Korkuteli’nin hayalidir hedefidir. 20 yıldır Korkuteli’nde yaşayanlar Korkutelililer ister ki burada Arasta yapılsın. Ve bu riski alan bir belediye ve belediye başkanımız var. Ve bunu da 14 ayda yüzde doksan beşe getiren bir yapı var burada. Ama yüzde doksan beşe gelen yapı üç aydır yüzde doksan altı olmadı. Bir basit sözleşme mevzu bahis meclis üyeleri sayesinde ilerlemiyor. Dolayısı ile yetki devri anlamını kaybetti bundan sonra bunu bakanlığımız en kısa sürede bitirecektir hiç şüphemiz yok” dedi.

Gazetecilerin onaylanmış olan projenin mi devam edeceği sorusuna; Ömer Başkan; “ Tabi bu bakanlığın projesi. Bakan beyin onay verdiği proje” dedi. Aynı soruya ise İl Başkanı Hilmi Durgun “ Konu proje değil. Proje de değişiklikler yapılabilir. Önemli olan alanın Kentsel Dönüşüm Rezerv Alan ilan edilmesidir. Diğer her şey değişir onda bir sorun yok” Diye konuştu.
Daha sonra gazeteciler Ömer Başkan’a bu hafta böyle geçti gelecek hafta ne olacak diye sordular. Ömer Başkan; “ Tekrar söylüyorum bu pazarın can ve mal güvenliği riski olan noktasındaki yeri Kentsel Dönüşüm Rezerv Alanı içinde yer alıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uhdesinde bir yer. 50 bin metre kare de sadece orası değil. Belediye İş Hanı da, pazaryeri olarak adlandırılan yerde, 182 hak sahibinin olduğu 226 dükkan da dâhil olmak üzere burada tüm sorumluluk Çevre Şehircilik Bakanlığının. Rezerv Alanı olduğu için dolayısı ile az önce il başkanımın da dediği gibi bu riski kim oluşturuyorsa bundan sonra oluşturulacak her türlü can mal güvenliği riskinde suç onlarda.” Dedi.
Cezai işlem uygulanıp uygulanmayacağı sorusuna ise;
Ömer Başkan tutanakla ilgili olarak ise; Burası babamızın işletmesi değil sonuçta kanun var, nizam var, yönetmelik var. Biz sonuçta tutanaklarımızı tutmak kayıtlarımızı almak zorundayız.” Dedi.

Hilmi Durgun “ Konumuz şudur. Korkuteli 20 yıldır burayı istiyor mu istiyor. Bu riski alıp, canını dişine takıp, çalışan bir belediye başkanı var mı var. 14 ayda bu çalışma yüzde doksan, doksan beşlere geldi ama üç aydır doksan altı olmuyor. Mahkemenin risklidir can ve mal güvenliği yoktur dediği yerden yanlış siyaset yapılıyor. Belediyemiz bakanlığın kendisine verdiği yetki ile riskli diyor. Buranın riski ve sorumluluğu belediyede çünkü ama yetkiyi devrettiğimize göre biz de değil. Riski oluşturanlardır.” İfadelerini kullandı.

“ Rant beklentim olsaydı yetkiyi devretmezdim”
Ömer Başkan; “ Tekrar ön plana çıkartayım bakın burası çok önemli. Projesinin yüzde doksan beş tüm işlemleri bitti. Yani aslında önümüzdeki hafta şuraya inip, hak sahipleri ile anlaşıp, zaten talipleri var müteahhite verip 14-16 ayda bitirebilecek durumdayız. Ama sosyolojik olarak bu meclis üyeleri ile bu meclisle, bu siyasi partilerin ilçe başkanları ve bu Arastanın içinde yalanla dolanla dedikodu ile bir kaosun içinde belediyemize, şahsıma ve karşı bir güvensizlik oluşturuyorlar. Dün yaşadık benim açımdan bir meczup geliyor. Balyozla bir şey yapıyor ve yine aynı grup bu süreci buraya getiren ve bizim Allah’a havale ettiğimiz, bu siyasi grubun içinde ki kişiler ve pazarcımızın içindeki o hep söylediğim beş altı tane kişi 40-50 tane pazarcımıza hemen orda belediye aşağıda yıkım yapıyor diyerek galeyana getiriyorlar.

Buraya belediyenin önüne 40-50 tane vatandaşı kandırarak hiç birine suç bulmuyorum. Onlar bizim esnafımız, doğal bir tepki vermişlerdir. Şuan da şikayetimiz savcılıkta. Şikayetçi olduğumuz kişi yüzünden başkan istifa seslerini maalesef bu ilçede söylettirebiliyorlar. Böyle çok çabuk bir şekilde insanları toplayıp, yalan yanlış bilgilerle insanları galeyana getirip, eylem yaptılar.

Ben aynı zamanda bugün ki kararı, ilçemin imajını hem Antalya’da hem Türkiye’de bu türlü olaylarla yer almasını istemediğim için ama genel basın, ama ulusal basın, ama Antalya yerel basınında ve Korkuteli’mize yatırım yapmak isteyen kişilerin imaj anlamında kötü etkilenmemesi için ve bir an önce bu Projesinin yapılabilmesi için Korkuteli’nin Şehrül Emini olarak almak zorunda kaldım. Bakın zorunda kaldım diyorum çünkü bunlarla ilerleme şansımız yok. Korkuteli halkımız biliyor. Ama o kişilerin aylarca Ömer İşlek ekibi burada bir rant sağlayacak, müteahhitle anlaşmış, arka planda işler var, peşkeş çekilecek, seçim bitecek 10 milyonla 20 milyonla gidecek gibi benim, ailemin, yapımın ve kendimin bile kaldıramayacağı ve ekip arkadaşlarımın kaldıramayacağı bir iftara attılar.
Bir müteahhit bağlantısı, rant bağlantısı olduğunu konuşuyorlardı. Eğer bir gebeliğim olsaydı, arkadan bağlantım olsaydı yetki devrini iade etmezdim.” Şeklînde konuştu.
Basın toplantısına nokta koyan İl Başkanı Hilmi Durgun; “ Biz göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederiz. Bu toplantının asıl amacı Korkuteli’de huzurun tekrar sağlanması, kriz, kaos, kargaşa ortamının son bulması. Herkese tekrar Hayırlı Cumalar diliyoruz.” Diye konuştu.

Yayın Tarihi
12.03.2021
Bu haber 1123 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Bu habere ilk yorumu yazan siz olun.

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!