Sebze değil zehir yiyoruz !...

677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname(KHK) ile Akdeniz Üniversitesi'nden ihraç edilen ve Cumhuriyet Gazetesi'nde yayılanan "Türkiye'yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi" başlıklı yazısı nedeniyle hakkında soruşturma açılan ve yargılanan Dr. Bülent Şık, Türkiye’de tarımda yasaklanan birçok pestisit(kimyasal madde) kullanılmaya devam edildiğini bildirdi. Dr. Şık, Türkiye'de üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 12'sinin tarım zehiri olarak bilinen'klorpirifos etil' içerdiğinin belirlendiğini söyledi.

Çok sayıda çocuk tarım zehirleri yüzünden öldü

Türkiye'de yasaklanmasına rağmen tarım zehirlerinin sebze ve meyve üretiminde kullanılmaya devam edildiğini vurgulayan Dr. Bülent Şık,  "Tarım zehirleri kullanım sonrası gıda ürünlerinde, özellikle de meyve-sebze ürünlerinde kalıntı bırakır. 4 yaşında hayatını kaybeden Saliha Çakır’ın adli tıp raporunda ölümüne de narda bulunan tarım zehri kalıntılarının yol açtığı dile getiriliyor" dedi.

Yıllardır yasak ama tarımda yaygın kullanılıyor

Türkiye'nin sebze ve meyve ambarı olarak tariflenen Antalya başta olarak üzere Avrupa Birliği‘ne (AB) ihraç edilen ürünlerde pestisit (zehirli kalıntı) analizleri yapıldığını vurgulayan Dr. Şık, şunları söyledi : “Bir sorun tespit edildiğinde, örneğin üründe kullanılması yasak olan bir pestisit kalıntısı çıktığında o ürün tüketime sunulmuyor ve ihracatçı ülkeye geri gönderiliyor” Avrupa Birliği(AB)üyesi ülkelerde yapılan analizlerin kayıtlarına erişmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr.Şık, sistemdeki iki yıllık kayıtları gözden geçirince Türkiye'deki tarımda kullanılması yıllardır yasak olan ama buna rağmen kullanılan pestisitlere ulaştığını sözlerine ekledi.

Meclis'e verilen soru önergesi yanıtsız kaldı

Çocuk sağlığına oldukça zararlı klorpirifos etilin 2016 yılında yasaklandığını ve bu pestisitin piyasadan toplatılması kararı alındığını bildiren Bülent Şık,  “Ancak klorpirifos kullanımı yasak ve toplatma kararına rağmen yıllarca devam etti. Bu zehri piyasadan toplatma işlemi yapılmadı ya da yaptırılmadı. Bu konuda Meclis’te verilen soru önergeleri yanıtsız kaldı” şeklinde konuştu. Şık, “Çocukların sinir sistemine ve bilişsel gelişimine zarar verdiği için kullanılması AB ülkelerinde yıllardır yasak olan klorpirifos Türkiye’de neden hala kullanılıyor? diye sordu. Tarım ve Orman Bakanlığı'na seslenen Dr. Şık, Bu zehirli maddeyi hangi şirketlerin ithal ettiği ya da Türkiye’de ürettiği, hangi şirketlerin pazarladığı ve aradan geçen yıllar içinde hangi şirketlerin bu pis işten kar ettiği sorularına yanıt aramak gerekiyor”dedi.

Yediğimiz sebze ve meyveler ne kadar doğal ?

Pazardan veya marketlerden aldığımız sebze ve meyveler ne kadar doğal ? 'Çevreyi ve biyoçeşitliliği korumalıyız. Dünyanın çözümlere ihtiyacı var. Değişime ihtiyacı var. Eyleme ihtiyacı var' sloganını benimseyen ve Türkiye ile birlikte dünyanın tüm ülkelerinde etkin eylemler planlayan ve düzenleyen  Greenpeace Akdeniz, bu konuda çarpıcı eyleme imza attı. 3 ay süresince rastgele 90 çeşit sebze satın aldı.  Laboratuvarda yapılan incelemelerde sebzelerde büyük oranda pestisit yani kimyasal madde bulunduğu ortaya çıktı. Sonuç olarak hepimiz zehir yiyoruz. Sebze ve meyve üretiminde tarım zehirleri halen kullanılıyor. Çocuklar başta olmak üzere hepimiz sebze ve meyve ile zehir yiyerek her gün ölüme biraz daha yaklaşıyoruz.

Yayın Tarihi
08.10.2021
Bu makale 943 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Bu makaleye ilk yorumu yazan siz olun.

Yazara Ait Diğer Makaleler

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!