Corona'ya HBO Tarhanası

Anadolu kadını, azla yetinmeyi bildiğinden ondan da çeşitler türetme maharetini iyi bilir. Undan sayısız yemek, buğdaydan onlarca aş yapmıştır. Doğanın kendisine sunduğu nebati değerlendirirken Yaradan'a şükrü asla ihmal etmemiştir.

Süt veren hayvanların beslenmesindeki mucizeyi görmezden gelmek gerçekten körlüktür. Otun süte, yeşilin beyaza  dönüşmesi bir hikmettir.  Güçlü bileklerin sağdığı süt ise çeşitli lezzetlerle buluşmuştur. Son cemrenin düşmesiyle Hızır ile İlyas peygamber buluşması Anadolu'da Eğrice, Hıdırellez ya da güzeller güzeli Sultan-ı Nevruz olarak isimlendirilir. İşte bu günün sabahında erkenden kalkan kadınlarımız bakır sahanlara ağaç kaşıklarla sabah ezanıyla birlikte ekin ve gül yapraklarına düşen çiy( şebnem-jale)damlalarını toplayarak yoğurt çalarlar. Gelecek Nevruza kadar dostluk mayası diyerek birbirlerine verdikleri maya ile zinciri koparmazlar. Orta Asyadan beri gelenek süregelmiştir.
Bereketli topraklarımızın sunduğu nimetler 
değişik isimlerle kadınlarımızca kotarılarak sofralarımızda yerini bulmuştur.
Kış gününün vazgeçilmezi şifa kaynağı darhane yani tarhana, diğer söylemle külaşı. Başlıca maddeleri: un, yoğurt, soğan, maya, biber ve baklagillerdir. Yıllardır bağışıklık sistemini güçlendirici olarak bilinir.
Zamanla darhaneden tarhanaya geçiş serüvenine baktığımızda: 
"Yavuz Sultan Selim, ramazanda bir eve iftar yemeğine tanrı misafiri olarak gider. Ev sahibi ikram ettiği çorbanın padişah tarafından beğenilmesi üzerine çorbanın “darhane çorbası” olduğunu söyler. Günümüzde “tarhana” olarak isimlendirilen çorba, fakirhane çorbasıdır artık. Anadolu'da yapılan geleneksel bir yemektir.
Ama eskiden bebelerini tarhanayla büyütenler gitti, şimdi yerine Z Kuşağı diye söz dinlemez, ele avuca sığmazları hazır mamalarla besleyen kolaycı ebeveynler geldi. Oysa ki "Hacı Bayram Oyan" geleceğimiz bebekleri de gözardı etmeyerek onlara tam besleyici içerikle "Tarsı" doğal bebek tarhanasını da üretmiş. Tarhananın yapılışına türlerine değinmeyeceğim. Lakin emek ve alınteri gerektiren bu milli gıdamızın yurtiçi ve yurtdışı yöresel fuarlarında yeterli tanıtımının yapılmadığı kanısındayım. Dünya mutfaklarında Türk Tarhanası adıyla hakettiği yeri almasını gönülden isterim.  Hele ki ekonominin dibe vurduğu, alım gücünün düştüğü, hatta yok olduğu şu günlerde Tarhana tekrardan soframızdaki başköşesine kurulmalıdır.
Bu bağlamda:
Tüm ürünlerde olduğu gibi tarhananın pazarlanmasındaki esnafın dürüstlüğü çok önemlidir elbette. Ürünleri taze ve hilesiz, noksansız, albenili torbalarla göz zevkini cezbederken, fakir fukaranın erişebilme kolaylığını da hesaba katmalıdırlar. Büyük şirketler, küçük temsilcilikerini sıkça denetleyip son kullanma tarihi geçmiş, paketleri hırpalanmış, etiketleriyle oynanmış veya saklama koşullarına uyulmamış hilebaz satıcılara meydan vermemelidir. Ahilik ilkelerini işleterek bu tip esnafların pabucu dama atılmalıdır. Diyeceğim şu ki ya da uzun lafın kısası: Sipariş üzerine başka bir kentimizden talebimle gelen tarhanayı açtığımda ihmale uğradığından bozulduğunu-bayatladığını gördüm. Kütahya Gediz'de Merkezi bulunan "Hacı Bayram Oyan Tarhana" üreticilerine durumu izah eden elektornik ileti attım. Bu vatandaşlık görevim ve tükeci hakkımdı. Kendilerine hiçbir talepte bulunmadığım halde benimle kısa sürede iletişime geçtiler. Temsilciliklerini uyardıkları gibi saklama koşullarından kaynaklanabileceği açıklamasıyla mağduriyetimi giderirken özrü de ihmal etmediler.
Milli aşımızı A,B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko mineralleriyle destekleyen HBO tarhanası, bağışıklık gücünü arttırarak corona virüse karşı etkilidir.
Ayrıca detaylı incelediğimde sadece tarhanayla kalmayıp yöresel ürünlerde( erişte-makarna) de iddialılar.
Böyle duyarlı, üretici esnafların ve çalışanların çoğalmasını umarım.
Üreticileri kutluyor,  teşekkür ediyorum Hacı Bayram Oyan yetkili ve emektarlarına güzel günlerde lezzeti tatlar dilerim.
 

Yayın Tarihi
04.02.2022
Bu makale 880 kişi tarafından okunmuştur.
Bu Haber İçin Yorum Yapın
NOT: E-Mail adresiniz web sitemiz üzerinde yayınlanmayacaktır.
CAPTCHA Image
Bu makaleye ilk yorumu yazan siz olun.

Yazara Ait Diğer Makaleler

Çerez Kullanımı

Kullandığımız çerezler hakkında bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için Çerez Politikamıza bakabilirsiniz.

Daha Fazla

Arama Yap!